Nieuws

De Pimco Saga Continues

Aandeelhouders in Allianz manen de verzekeraar om actie te ondernemen bij Pimco, kroonjuweel van de Duitse verzekeraar.

Aandeelhouders in Allianz manen de verzekeraar om actie te ondernemen bij Pimco, het kroonjuweel van de Duitse verzekeraar. De wisseling aan de top baart beleggers zorgen, schrijft de Financial Times. Het vertrek van boegbeeld Mohamed El-Erian wordt omgegeven door geruchten over spanningen met de godfather van het obligatiebeleggen, Bill Gross.

Beleggers werpen de vraag op of persoonlijke aangelegenheden een bedreiging kunnen vormen voor de resultaten van Pimco, dat zijn weg moet zoeken in een moeizame markt voor fixed income. Pimco is goed voor 30% van de winst van Allianz en die winstmotor moet soepel blijven draaien. Hangt de winstgevendheid niet teveel af van de ‘Gross-heit’ van het boegbeeld? Dat kan volgens aandeelhouders een groot risico vormen.

De bullmarkt in fixed income lijkt op zijn laatste benen te lopen en juist dan moeten de hoofdrolspelers de handen ineen slaan. Maar het lijkt alsof er barsten verschijnen in de piek van Pimco. Beleggers klagen over gebrekkige informatie van de kant van Allianz inzake Pimco, weet de krant te melden. 

Sinds mid-2013 stappen beleggers massaal uit het vlaggenschip van Pimco, het Total Return Fund, nadat fixed income zwaar te lijden kreeg onder de onzekerheid rond het monetaire beleid van de Fed. In totaal is er 41,1 miljard dollar weggelekt na zwaar onderpresteren van het fonds. Volgens Morningstar heeft Pimco acht maanden op rij geld zien wegstromen uit de fondsen.

Pimco geniet grote zelfstandigheid, maar sommige aandeelhouders menen dat Allianz de teugels aan moet trekken na de onrust rond het vertrek van El-Erian. De positie van El-Erian is overgenomen door zes investeringsspecialisten, in de hoop dat dit meer stabiliteit zal brengen. Risico’s zijn nu meer gespreid.

Volgens Morningstar blijft het doorslaggevende echter de prestaties van de fondsen van Pimco. Analisten wijzen erop dat de uitstroom zelfs iets afnam na het vertrek van El-Erian. 

Pimco doet zijn best de zaken te stabiliseren. Het vertrek leidde tot wat strubbelingen, maar tast de reputatie van de obligatiereus geenszins aan, meent een analist van JP Morgan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie