Nieuws

Miljarden naar obligatie-ETF's VS

Amerikaanse obligatietrackers zagen in februari netto 16 miljard dollar toestromen, een nieuw record, ondanks tapering.

De obligatie is helemaal terug van weggeweest. Of liever: de obligatietracker. Amerikaanse obligatie-ETF's trokken in februari tot dusver per saldo 16 miljard dollar aan, bijna twee keer het vorige record voor één maand: 8,4 miljard in mei 2012. De instroom komt voor een groot deel van professionele beleggers die voor klanten investeren. Zo zette Good Harbor Financial in Chicago begin februari zeven miljard dollar opzij voor beleggingen in obligatietrackers. 

Dit meldt The Wall Street Journal. De enorme instroom in obligatie-ETF's maakt de uittocht tussen juni en december vorig jaar van elf miljard dollar meer dan goed. Volgens de Journal weerspiegelt de terugkeer van de beleggers hun onzekerheid over de aanhoudend zwakke economische groei in de ontwikkelde wereld en de grillen van de opkomende markten. In zo'n omgeving gaan zij op zoek naar beleggingen die inkomen genereren, zoals de rente op obligaties. 

 

 

Treasuries duurder ondanks tapering
De uittocht van vorig jaar begon toen de Fed haar tapering aankondigde, het geleidelijk stoppen met het massaal opkopen van treasuries (Amerikaanse staatsleningen) om de economie te ondersteunen. Beleggers verwachtten dat daardoor de yields (rendementen) op treasuries zouden stijgen, en hun prijzen dus zouden dalen. Maar het omgekeerde gebeurde, ofschoon de Fed zijn maandelijkse aankopen inderdaad "taperde" van 85 naar 65 miljard dollar.

Kennelijk tilden beleggers zwaarder aan macro-economische overwegingen dan aan het smallere perspectief voor de obligatiemarkt an sich. Zo verhoogde de ongekend zware winter in de VS de onzekerheid over de nog altijd zwakke economie. Onrust in, en vanwege, opkomende markten als India, Turkije en China deed de rest. Veilige havens lokken zo krachtig dat beleggers ook miljarden steken in meer riskante obligatie-ETF's met een schuldhefboom. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie