Nieuws

Drie principes voor risicobeheer

Beleggers staan voor veel vragen. De grootste uitdaging ligt in spreiding, asset allocatie en risicobeheer.

Beleggers staan voor veel vragen. Neem alleen maar fixed income en opkomende markten, hoe moet u daar uw positie te bepalen? De grootste uitdaging ligt in spreiding, asset allocatie en risicobeheer. ETF.com sprak met Linda Zhang van Windhaven over deze onderwerpen.

De economische wereld verandert. Stijgende rentepercentages vormen een nieuwe uitdaging voor de beleggers. Vorig jaar verloren zij voor het eerst in dertig jaar geld op obligaties. Belangrijk blijft het om goed gespreid te zijn. Er zal altijd een beleggingscategorie zijn, die grotere uitdagingen kent dan de andere. 

Zhang geeft een simpele handleiding voor goed risicobeheer. Zij noemt dit de drie D’s: 

  1. goede diversificatie
  2. dynamische asset allocatie
  3. downside risicobeheer

Divers en dynamisch
Goede diversificatie is breder dan een paar aandelenfondsen aanschaffen. Je moet ook grondstoffen, valuta en vastgoed in portefeuille hebben. Het is niet genoeg om een bepaalde mix samen te stellen en er vervolgens niet meer naar om te kijken. Regelmatig herbalanceren is noodzakelijk. Zowel tactisch, als op basis van lange termijn thema’s. Dat doet dynamische asset allocatie. Als men er bijvoorbeeld vanuit gaat dat de komende tien jaar de rente gaat stijgen, dan kan dat invloed hebben op de portefeuillesamenstelling.

Belangrijk is de bescherming tegen mogelijke dalingen. Simpele wiskunde laat zien dat als je de helft van je geld verliest, de waarde moet verdubbelen om weer op het niveau terug te komen waar je was. Zhang vindt het van groter belang om die neerwaartse risico’s goed af te dekken, dan het beheer van koerswinsten.

Bij het samenstellen van een portefeuille moet met deze drie D’s toepassen. Bescherming is de kern, winst de tactiek, stelt Zhang.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen