Nieuws

"1% meer rente door derivatenpitch"

Kempen introduceert een Zweedse noviteit in structured products: derivaten 'aanbesteden' in de markt.

Vergeleken met een paar jaar geleden is het muisstil in de Nederlandse structured-productsmarkt. In 2013 recenseerde IEXProfs-huisrecensent Marcel Tak dertien nieuwe producten, in 2014 zijn er in ruim een maand drie nieuwe producten naar de markt gekomen, allen uit de koker van Kempen/Van Lanschot.

De drie Eurozone Trigger Notes en -Certificaten zijn bekende varianten op een al bestaand thema, dus qua innovatie lijkt het ook wat te stagneren, maar dat is toch niet helemaal het geval. De drie notes herbergen wel degelijk een noviteit in de Nederlandse structured-productsmarkt.

Bij de structurering liet Kempen zich namelijk inspireren door eerdere ervaringen in Zweden, waar de structured-productsmarkt nog altijd bruisend is. Structuur-'arrangeurs' huren daar partijen in die de structuren bouwen en plaatsen die vervolgens bij distributeurs.

Zweedse noviteit
De Zweedse noviteit zit hem in de structurering. Waar het gebruikelijk is dat de hele structuur bij één partij werd afgenomen, zijn de Zweden begonnen met apart pitchen bij banken voor het derivaat dat altijd onderdeel van een structured product uitmaakt.

Door de derivaten apart van de rest aan te besteden kunnen de kosten van het product sterk omlaag - en daarmee de geboden rente aan de eindbelegger juist omhoog. De drie Trigger-notes van Kempen zijn de eerste Nederlandse producten die op dezelfde manier derivaten en onderliggende waarde apart in de markt hebben gezet.

"Het gevolg is dat de couponrente een procent hoger is geworden dan we in een ander geval hadden kunnen aanbieden," zegt Florian Hillen, hoofd Structured Investments & Derivatives bij Kempen. In het geval van het UBS Eurozone Trigger Certificaat betekent dat een couponrente van 8% (zolang aan bepaalde voorwaarden is voldaan), waar die anders 7% zou zijn geweest.

Risico op de uitgevende instelling
Betekent dat dat de scherpste aanbieder - en dus degene die het meeste risico durft te nemen - altijd wint? Nee, zegt Hillen, "het tegenpartijrisico voor de belegger ligt sowieso nooit bij de aanbieder van het derivaat. Het enige risico dat een belegger loopt is op de uitgevende instelling van het product zelf en dat zijn bij deze producten UBS en Van Lanschot." 

Is dit een methode die Kempen vaker gaat toepassen? "Zeker," zegt Hillen. "Het is een uitstekende manier om de kosten binnen een product omlaag te brengen en daardoor de rendementskarakteristieken voor de belegger te verbeteren."


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen