Nieuws

Buffett wint, maar doe het niet na

Tijd voor een update van de weddenschap van Warren Buffett dat een simpel indexfonds het wint van een hedgefonds.

We zijn zes jaar op weg, tijd voor een update van de tienjarige weddenschap van Warren Buffett dat een simpel indexfonds het wint van een hedgefonds. Iets over de helft en Buffett heeft een bijna ongenaakbare voorsprong van 43,8% rendement ten opzichte van de 12,5% van het hedgefonds. 

Dat lijkt op het eerste gezicht verbluffend. Maar InvestmentNews heeft toch enkele kritische kanttekeningen. Het is een oneerlijke strijd, die Buffett aangaat. Hij zit passief in het Vanguard 500 Index Admiral Shares Fund en profiteert van de wet van het gemiddelde. Zijn passieve belegging moet het beter doen dan een gediversifieerde portefeuille van vijf funds of hedge funds over een tijdsspanne van 10 jaar.

Volgens InvestmentNews kun je echter de strategie van Buffett niet serieus nemen. In zo’n relatief korte periode komen de voordelen van een gespreide en alternatieve strategie niet goed uit de verf. Juist de afgelopen periode van vijf, drie en een jaar, toont aan waarom het zo belangrijk is om te spreiden en een actieve strategie te hanteren, meent adviseur en schrijver van InvestmentNews.

Hij haalt Mark Okada (Highland Capital Management) aan. In de tijd dat de weddenschap loopt hebben we een bearmarkt, een bullmarkt en een volatiele markt meegemaakt. Nu breekt een tijd aan van rentevolatiliteit. De exacte cijfers ontbreken, maar Buffett lijkt het de eerste jaren van de weddenschap niet goed te hebben gedaan. Pas de laatste jaren schiet hij aan zijn tegenspeler voorbij.

Okada vindt dat in een risicogewogen benadering er altijd gekozen moet worden voor alternatieve beleggingen. Kijk maar waar de volatiliteit nu toeslaat. Als dat het voorland is voor de komende jaren, dan worden alternatieve beleggingen ineens veel aantrekkelijker, meent hij.

Buffett heeft het geld om een weddenschap van 1 miljoen dollar af te sluiten. Maar onderzoek wijst uit dat beleggers die een miljoen te besteden hebben al voor een derde alternatieve beleggingen in hun portefeuille hebben. 

Alternatief als 'The New Normal'
Alternatief heeft een wat risicovolle bijsmaak, maar uit dit onderzoek van Mainstay Investments blijkt 60% van de beleggers voor alternatieve beleggingen te kiezen als vorm van bescherming. De groei van alternatives wordt volgens hen ‘the new normal’. 

De traditionele portefeuillesamenstelling gaat op de schop. Een studie van Casey Quirk & Associates neemt actief beheer weer serieus in de toekomstige portefeuilleopbouw. Volgens hen bestaan de toekomstige alternatieven uit: broad debt investments, benchmark-agnostic equity, private-capital strategies, trading strategies, dynamic multiasset class solutions en real asset platforms.

Volgens de onderzoekers van Casey Quirk verschuift de behoefte van beleggers naar risicofactoren en resultaatgerichte mandaten. Zij voorspellen dat tot 2018 deze alternatieve strategieën zo’n 3,4 biljoen dollar aantrekken, maar passieve beleggingsstrategieën blijven steken op zo’n 1 biljoen dollar instroom.

Mensen zijn op zoek naar resultaatgerichte oplossingen en niet naar de goedkoopste manier om hun geld te verliezen, zoals met indexfondsen gebeurde in 2008.

Petje af voor Buffett, maar het toont alleen maar aan dat beide strategieën in een portefeuille thuishoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus