Nieuws

Ding dong, de 24-karaats bodembel

De goudprijs blijft kwakkelen, maar goudmijnen hebben hun bodem nu wel gezet, denkt Simona Gambarini van ETF Securities.

Ding-dong. De bodembel.

Hij wordt geluid door Simona Gambarini, analist van ETF Securities. En niet zomaar een bodembel, maar eentje van 24-karaats goud. Gambarini denkt dat aandelen van goudmijnen - al ruim twee jaar het afvoerputje van de beurs - hun bodem nu wel bereikt hebben. 

Na een daling van 66% van de goudmijnindex in de afgelopen drie jaar weegt het opwaarts potentieel nu zwaarder dan de neerwaartse risico's, denkt Gambarini. De mijnbouwbedrijven noteren bovendien met een discount van zo'n 4% ten opzichte van hun boekwaarde. De analist ziet mijnbouwaandelen terugkeren naar hogere koersniveaus als beleggers ervan overtuigd raken dat ze hun winstgevendheid vast kunnen houden, ook bij de huidige goudprijs.

Dat moet mogelijk zijn door het sluiten van verliesgevende projecten en verdere kostenbesparingen. Volgens Gambarini zijn de kosten in 2013 al met 15% gedaald. Dat, in combinatie met de discount, moet er toe leiden dat de goudmijnen het de komende tijd beter gaan doen dan de goudprijs zelf. Dat scenario wordt nog waarschijnlijker als de wereldwijde economische activiteit aantrekt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie