Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Op zoek naar ongeliefde aandelen

John Bennett denkt contrair en speurt de Europese markten af naar impopulaire aandelen. Over banken, auto's en farma.

“Als je geen growthmanager bent, ja, dan moet je wel value zijn, denken beleggers vaak. Maar zo werkt het dus niet", aldus John Bennett, director European Equities bij Henderson Global Investors. De Schotse belegger houdt niet van hokjes en wil ten alle tijden voorkomen dat beleggers – of erger, de eigen marketingafdeling – zomaar labels plakt op de Europa-fondsen die zijn teams beheren. “Je moet doen waar je je als manager goed bij voelt, niet wat de marketingafdeling zegt.”

Het beleggingsbeleid dat Bennett aanhoudt past bij zijn contraire houding; vooral impopulaire aandelen. Vandaar dat farma-aandelen al een aantal jaar prijken op zijn favorietenlijstje. “Farma zit op bijna een derde van wat volgens mij een vijftienjarige bullmarkt is. De aandelen zijn niet meer zo ondergewaardeerd, de deep value is er een beetje uit, maar de renaissance van farma is nog lang niet voorbij.”

Bennett gelooft dat de grote farmabedrijven de moderne techniek nog meer zullen omarmen en zo de pijplijnen weer gaan vullen met hoogwaardige medicijnen.  Zo zullen de oude namen zoals Roche en Bayer, value-aandelen als we er stiekem toch een label op mogen plakken, profiteren van echte growth.

Oud en vertrouwd?
Nog een "oude namen - nieuwe technologie"-case zit volgens Bennett in de automarkt, en dan vooral die van slimme auto’s. Infineon, Continental en bijvoorbeeld Valeo kunnen door hun slimme technologie profiteren van de opkomst van duurzame auto’s.

“Continental kennen beleggers vooral als een bandenspecialist, en daar verdienen ze ook nog aan, maar ze ontwikkelen en verkopen ook elektrische motoren en start-en-stopsystemen. Dat is zogenaamde active safety, in tegenstelling tot airbags en gordels, de passive safety-oplossingen waar auto’s tot voorkort slechts mee uitgerust waren.” Nieuwe technologie die straks in iedere auto te vinden is. Overigens, het verkopen van airbags en gordels is wel nog steeds interessant, aldus Bennett, maar dan in landen zoals China, waar nog lang niet alle auto’s dat hebben.

Terug naar huis
China en alle andere opkomende markten, daar was de afgelopen periode geld te verdienen via Europese bedrijven. Nu zouden belegger de focus moeten verleggen naar bedrijven aan de Europese beurs die hun geld ook in Europa verdienen.

“Europa komt uit de langste recessie ooit, is er nog niet, maar economisch wel aan de beterende hand,” aldus Bennett. “Bepaald goedkoop zijn de aandelen niet meer, maar wat is er nu nog goedkoop? “


Griekse slag
Zelfs in Griekenland gaat het beter, zo goed dat Bennett net aandelen van een Griekse bank heeft gekocht. Bij de selectie van aandelen voor één van de fondsen onder Bennett’s leiding, het Henderson Gartmore Continental European Fund, blijkt de contraire strategie van de Schot en zijn team. Financials, bepaald geen populaire aandelen de afgelopen jaren, maken inmiddels ruim 22% van de portefeuille uit.

Inclusief dus die Griekse bank. In de zoektocht naar achtergebleven aandelen staat echter niet de sector centraal, maar vooral de bedrijven zelf. Bennett: “Ik ben niet gek op de telecomsector, die slechts een procent van de portefeuille uitmaakt, maar ik heb wel net een telecombedrijf gekocht. Er zijn in Europa genoeg aandelen te vinden die onder boekwaarde noteren en naar die impopulaire pareltjes zijn wij op zoek.”


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's