Nieuws

Kansen voor goede fondsbeheerder

Nu de correlaties tussen aandelen dalen, tekenen verschillen tussen slechte en succesvolle fondsbeheerders zich weer af.

Toen de correlaties tussen aandelen hoog waren, was het lastig om de succesvolle van slechte fondsbeheerders te onderscheiden. Maar nu die correlaties omlaag duikelen, tekenen die verschillen zich weer scherper af, aldus Business Insider

We kennen allemaal het cliché: 'Het is de markt van de stockpickers'. Maar is het dat niet altijd? Nee, stelt de auteur, sommige marktomstandigheden maken het voor stockpickers en fondsbeheerders gemakkelijker om met hun aandelen hun benchmark te verslaan (of te worden verslagen, natuurlijk).

Een van die marktvoorwaarden is een lage correlatie: de koersen van aandelen en andere beleggingen bewegen dan onafhankelijk van elkaar. Bij een hoge correlatie, in tijden van crisis en meer volatiliteit, gaan die koersbewegingen juist hand in hand met de grillen van de markt, omdat beleggers geneigd zijn aandelen lukraak te kopen en verkopen. In onderstaande grafiek zien we de correlaties binnen de S&P 500 dalen:

 


Voor fondsbeheerders is dat goed nieuws, stelt Business Insider. Als goedkope aandelen meer rendement opleveren dan dure en bedrijven met sterke fundamentals meer dan bedrijven met zwakke, dan zijn fondsbeheerders weer in staat hun benchmark te verslaan. Die stijging is in de volgende grafiek te zien:

 

Aan de andere kant zal de druk op fondsbeheerders die in de huidige markt onder de maat presteren juist toenemen, om geen klanten te verliezen. Kortom: in de huidige markt hebben slechte stockpickers en fondsbeheerders geen plek meer om zich te verbergen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's