Nieuws

El-Erian: "Geen breed herstel EM"

De achterblijvende prestaties van assets uit opkomende markten vallen op. Juist dat wekt de aandacht van beleggers.

Opkomende markten bleven vorig jaar in de breedte achter bij de ontwikkelde aandelenmarkten. Aandelen uit opkomende markten wisten niet te profiteren van het lage rentebeleid. In de VS leidde het goedkope geld juist tot een enorme inkoop van eigen aandelen.

Volgens Mohamed El-Erian, topman bij Pimco, zijn deels klassieke factoren aan te wijzen voor de achterblijvende prestaties. Matige groei raakte de winstontwikkeling, structurele veranderingen in China zetten de vraag onder druk en er zijn zorgen rond corporate governance. Toch verklaart dit volgens El-Erian niet geheel waarom assets uit die markten over een brede linie slecht presteerden en het biedt onvoldoende houvast om vooruit te blikken op 2014.

El-Erian ziet drie andere factoren een rol spelen in de moeizame marktprestaties van de opkomende markten:

  • Ten eerste kampten de opkomende markten na jaren van sterke instroom met een dramatische herpositionering in het tweede kwartaal van vorig jaar, veroorzaakt door de ‘taper talk’. 
  • Ten tweede struikelden CEO's en beleidsmakers op diverse punten. Mogelijk veroorzaakt door te veel zelfvertrouwen dachten ze voldoende weerstand te hebben en bouwden ze hun schuldposities te weinig af. Aankomende verkiezingen hadden beleidsmakers in hun greep.
  • Tenslotte was het binnenlandse beleid onsamenhangend, wat openbaar werd toen de buitenlandse kapitaalstromen ineens opdroogden en valuta in waarde kelderden. Bedrijven gingen gebukt onder negatieve valuta-effecten en centrale bankiers kwamen klem te zitten tussen enerzijds het bestrijden van inflatie en anderzijds het tegenwicht bieden aan dalende economische groei.

Waardering is aantrekkelijk, stockpicking fundamenteel
El-Erian denkt dat de invloed van deze drie factoren wegebt in 2014, wat de druk op de opkomende markten verlicht. Ondertussen zijn assets uit deze markten wat waardering betreft aantrekkelijker geworden.

Het boegbeeld van Pimco waarschuwt echter om niet rücksichtslos blootstelling te zoeken aan opkomende markten. Belangrijk is om te differentiëren en bedrijven met een kwalitatieve winstgroei te zoeken, die profiteren van de consumentengroei in landen met een gezonde balans. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie