Nieuws

Het zwarte goud: koffie-ETP’s

Vorig jaar is het beheerd vermogen in commodity trackers fors gedaald. Koffie, platina en zilver waren wel gewild.

De in- en uitstroomtrends in commodity ETP’s liepen het afgelopen jaar uiteen. Goud werd ingewisseld voor koffiebonen, platina en zilver. Koffie-ETP’s kenden een verrassende recordinstroom van 203 miljoen dollar, de grootste instroom ooit, weet ETF Securities te melden. 

Vorig jaar is het totale beheerd vermogen in commodity trackers fors gedaald, van 122 miljard tot 78 miljard dollar, schrijft de aanbieder van ETP's. Voor het overgrote deel (91%) is goud daar debet aan, vanwege de koersval van het edelmetaal en de uitstroom uit goud-ETP’s. De uitstroom uit andere commodity ETP’s was gematigd, constateert Nicholas Brooks, hoofd research en beleggingsstrategie. Commodity ETP’s met een meer industrieel karakter, zoals platina en zilver, noteerden in 2013 zelfs een behoorlijke instroom.

Industriële metalen
Zilver en platina zagen vers kapitaal naar zich toe vloeien. De instroom bedroeg respectievelijk 841 miljoen en 1,3 miljard dollar. Beleggers ruilden het gele edelmetaal in voor andere grondstoffen die gecorreleerd zijn aan een wereldwijd industrieel herstel. Palladium kende afgelopen jaar een relatief stabiele instroom van 18 miljoen dollar. 

Na goud kenden olie-ETP’s de grootste uitstroom. Aan het einde van jaar was 1,5 miljard dollar uit deze trackers weggevloeid. ETF Securities constateert echter dat het jaar gekenmerkt werd door golfbewegingen. Meer dan 90% van de uitstroom vond plaats aan het begin en einde van het jaar, toen de olieprijs piekte. In het eerste kwartaal kwam dat door spanningen in het Midden-Oosten en aan het einde van het jaar door de daling van de Amerikaanse voorraden. Volgens Brooks werden olie- en ook aardgas-ETP’s vooral gekocht na prijsdalingen en weer verkocht na prijsstijgingen.  Beleggers gebruikten de ETP’s met name om de price range waarbinnen de commodity’s bewogen, te bespelen.

De prijs van Arabica koffie daalde in 2013 tot het laagste niveau in zeven jaar. ETF Securities denkt op basis van de positionering van beleggers op de futurecurve dat contraire beleggers voorsorteren op het mean reversion-effect; de neiging van prijzen om terug te bewegen richting hun voortschrijdende gemiddelde. De scherpe prijsdalingen van koffie, mais en graan trokken beleggers aan, schrijft Brooks, maar breder samengestelde agrarische commodity ETP’s zagen geld wegstromen.

Commodity outlook
De macro-economische ontwikkelingen zullen bepalend zijn voor de commodity markten. Grondstoffen profiteren normaalgesproken ten tijde van economisch herstel. Een lichtpuntje ziet Brooks nog wel voor goud. Het is impliciet een prima hedge tegen het risico van een spaaklopend herstel van de Amerikaanse economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen