Nieuws

Goudmijn-ETF’s blijven populair

Beleggen in goudmijnbedrijven is dit jaar niet echt een goudmijntje, desondanks kennen de fondsen een grote instroom.

Beleggen in goudmijnbedrijven is dit jaar niet echt een doorslaand succes, desondanks kennen de fondsen een grote instroom, meldt IndexUniverse. De Market Vectors Gold Miners ETF is dit jaar al 55% gekelderd, toch blijft het fonds groeien door instroom van nieuw kapitaal, de omvang is bijna verdubbeld.

Het bezit van aandelen in mijnbouwbedrijven is op het moment niet echt lucratief, vooral niet als je het vergelijkt met de Amerikaanse aandelenbeurzen, die dit jaar spectaculaire resultaten laten zien. Toch trekken fondsen in de mijnbouwbedrijven beleggers aan, waaronder ook institutionele partijen.

Met de aandelenbeurzen op recordniveau lijken de mijnbouwbedrijven relatief goedkoop. Het zijn vooral valuebeleggers die dit soort ETF's verkiezen en op dieptepunten in willen stappen. Sumit Roy, een belegger in grondstoffen, waarschuwt dat er in 2014 nog meer verlies op de loer ligt voor het edelmetaal. Hij adviseert nog aan de zijlijn te blijven staan.

Het grootste deel van het jaar zochten beleggers massaal de uitgang op van het SPDR Gold Trust. Uit het grootste fysieke goud etf is dit jaar al 23 mrd dollar gestroomd. Ondanks dat de goudprijs onder druk staat, zoeken beleggers toch enige blootstelling aan het edelmetaal, maar dan door middel van de goudmijnbedrijven.

Beleggen in goudmijnbedrijven is echter niet exclusief het terrein van value- of langetermijnbeleggers. Volgens Paul Weisbruch (Street One Financial) winnen de goudmijnbedrijven ook aan populariteit als strategische belegging of hedge. Diverse producten in deze sector zijn dit jaar gegroeid als gevolg van de extreme volatiliteit.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen