Nieuws

Bèta-strategie met valuta’s

Bèta-strategieën met valuta's verkleinen het aandelenrisico en bieden goede spreiding, blijkt uit onderzoek.

Handelshuizen gespecialiseerd in vreemde valuta bieden institutionele beleggers bèta-strategieën aan die het aandelenrisico verkleinen en goede spreiding bieden. Tijdens de financiële crisis van 2008 werd pijnlijk duidelijk dat correlaties hoger waren dan gedacht, schrijft Institutional Investor.  

Sindsdien zijn institutionele beleggers op zoek naar beleggingscategorieën die duurzaam rendement opleveren en toch geen correlatie kennen met aandelen en obligaties. Richard Levich en Momtchil Pojarliev pleiten in hun boek voor het gebruik van valuta’s om een portefeuille te spreiden.

Carry trade
Vaak worden vreemde valuta’s nog argwanend benaderd door beleggers, terwijl beide auteurs juist de voordelen van spreiding en risicobeheersing zien in de valutahandel. Maar hun benadering vraagt wel een herdefiniëring van het begrip bèta. In hun benadering betekent het de risicopremie die door een combinatie van drie valuta-strategieën geboden wordt: carry trade, momentum en valuebeleggen.

Een combinatie daarvan levert niet alleen hogere rendementen op, maar verkleint ook het risico op aandelenbeleggingen in de portefeuille. Diverse valutahandelshuizen bieden nu dergelijke strategieën aan.

Bij carry trade koopt men de drie valuta’s van ontwikkelde landen met de hoogste rentepercentages, door de drie laagst renderende valuta’s te lenen. De momentum strategie koopt de drie snelst stijgende valuta’s en verkoopt de drie die het hardste dalen. Bij valuebeleggen koopt men de – volgens de OESO - drie meest ondergewaardeerde valuta’s en verkoopt de drie meest overgewaardeerde. 

Uit onderzoek van beide heren blijkt verder dat een actieve benadering het beter doet dan het simpelweg gebruik maken van indices. De actief beheerde portefeuille in het onderzoek bleek ook een lagere volatiliteit te kennen dan de index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's