Nieuws

Short sellers lijden dit jaar

Niet iedereen is blij met de aanhoudende aandelenrally. Short sellers zoeken naarstig naar alternatieven.

De rally op de aandelenmarkten houdt al enige tijd aan en volgens marktvorsers kan die situatie nog weleens maanden onveranderd blijven. Goed nieuws zou je zeggen, maar niet voor iedereen. Short sellers, die hun levenswerk hebben gemaakt van het gokken op koersdalingen in plaats van -stijgingen, bekijken de huidige bullmarkt knarsetandend. 

De pijn aan de short selling-zijde van de markt is duidelijk, schrijft The Wall Street Journal: hedgefondsen zijn zo'n 15% gezakt vanaf het begin van het jaar tot en met oktober, volgens hedgefondstracker HFR. Vorige week was opnieuw zo’n miserabele beursweek voor hedgefondsen en andere sceptische beleggers. 

Veel beren houden stug vol dat ze niet de handdoek in de ring gooien. Maar als de Amerikaanse krant doorvraagt, blijkt wel dat de hedgefondsen naarstig zoeken naar alternatieve strategieën om te voorkomen dat ze op korte termijn hun deuren moeten sluiten. Door het opzetten van long only-fondsen, door hun shortposities korter in te nemen dan gebruikelijk of door hun short selling-heil te zoeken in opkomende aandelenmarkten die het afgelopen jaar slecht hebben gepresteerd. 

Opkomende markten
John Burbank bijvoorbeeld, beheerder van Passport Capital in San Francisco met zo’n 3 miljard dollar onder beheer, heeft zijn stijging van 18% te danken aan die opkomende markten. Ook gokt hij op metaal en staalbedrijven die geraakt kunnen worden door een groeivertraging in China en andere opkomende economieën. Daarnaast gaat hij short op 'oude' technologie-aandelen zoals IBM, Cisco en HP, die last kunnen hebben van veelbelovende nieuwe techbedrijven. 

Burbank en anderen blijven volhouden dat ze inzetten op een brede daling van de markt, benadrukkend dat een marktcorrectie aanstaande is als de Fed zijn opkoopbeleid terugschaalt. Tot die tijd zijn het de short sellers die aan het kortste eind trekken op de beurs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie