Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Amerikaanse expertise is noodzaak

Henderson kocht begin dit jaar een Amerikaans high yield team aan. "Je moet de bedrijven zien," legt Chris Bullock uit.

Henderson Global Investors versterkte de expertise in februari met een in Philadelphia gevestigd US high yield team. In april lanceerde het team een Amerikaans high yield fonds, deze maand volgt een Global High Yield fonds in samenwerking met het team in Londen.

“Voor een wereldwijd fonds moet je mensen en expertise hebben in de VS,” legt fondsbeheerder Chris Bullock uit. “Europa heeft tweehonderd uitgevers en vierhonderd obligaties, in de VS zijn 2200 uitgevers. Bij high yield moet je de bedrijven zien. Zonder het Amerikaanse team hadden we dat niet gekund.”

Het team is afkomstig van Delaware Investments en bestaat uit twee portefeuillemanagers en vier analisten. “Deze mensen hebben zich hun hele carrière toegelegd op high yield,” zegt Bullock. “Ze hoeven dus niets nieuws te leren, het is alleen een nieuw kantoor, een nieuw merk en een nieuw fonds.” Voorheen beheerde dit team ongeveer vijf miljard, nu heeft het Amerikaanse fonds 25 miljoen onder beheer. “Ze zijn een track record aan het opbouwen.”

Succes voor henzelf en voor Henderson
Het is voor hen een risico, beaamt Bullock. “Het waren grote vissen in een behoorlijke vijver. Hun fonds had zich bewezen. Maar ik denk dat ze het gevoel hadden dat ze tegen werden gehouden door de bureaucratie in dat bedrijf en het senior management, waardoor ze niet de fondsen konden lanceren die ze wilden. Ze waren niet erg betrokken bij product en distributie. Ongetwijfeld zit er ook een financiële component achter, maar als ze hier een franchise kunnen bouwen is dat een succes voor Henderson en voor henzelf.”

Henderson onderzocht ook andere manieren om Amerikaanse expertise aan te kopen. De vermogensbeheerder nam bijna een heel bedrijf over dat is gespecialiseerd in fixed income, maar kon het niet eens worden over de voorwaarden. Daarna werd de optie bekeken om zelf een team op te bouwen. Uiteindelijk werd dus voor een compleet team gekozen. “Natuurlijk moest het track record goed zijn, maar omdat ze nauw met ons samenwerken, moest de stijl overeenkomen,” legt Bullock de keuze uit.

“In dit geval paste het gewoon heel goed. De teamleden hebben acht tot vijfentwintig jaar samengewerkt. Alles wat ze kopen, analyseren ze. Het zijn stock pickers. Uiteindelijk zijn wij dat ook. De andere kant is iets dat je niet altijd ziet in de VS. Ze hebben namelijk wel een visie op de markt, bijvoorbeeld voor liquiditeit, positionering, waardering en of het het juiste moment is. Alles wat ze kopen hebben ze uitgekozen, om er vervolgens met een bredere blik naar te kijken. Dat is precies wat wij doen. We hebben een macrovisie, maar alles dat we daarmee kopen moet door het team zijn bekeken.”

Veel interactie
Om samen een fonds te bestieren, moeten de verschillende fondsmanagers ondanks de afstand nauw samenwerken. Henderson werkte eerder samen met een team in Chicago, maar omdat er geen overlap zat in de werkzaamheden was er weinig overleg. “Tenzij je een reden hebt, is het moeilijk om de dialoog te blijven houden. Het feit dat we in hetzelfde fonds zitten is nu al positief gebleken. In de opbouw is er veel interactie geweest. We leren van elkaar hoe we werken.”

De Amerikaanse fondsmanagers nemen deel in het ontwerp van het product en de marketing. Ze ontmoeten klanten vanaf het eerste moment. Daarbij zullen ze moeten wennen aan de Europese fondsenstructuur. Bullock ziet voor hen een mooie uitdaging: “De Amerikaanse markt is sterk gegroeid maar nu volwassen, en voor onze Amerikaanse collega’s is het verfrissend dat de andere markten zich in hun groeifase bevinden.”

 


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen