Nieuws

Verguisde banken weer in de gunst

De bankensector was lange tijd een no go-zone voor beleggers. Maar de genomen maatregelen werpen hun vruchten af

Beleggers hervinden hun interesse in Europese aandelen nu de economie in dat werelddeel tekenen van herstel begint te vertonen. Er bestaan nog altijd een aantal risico’s, maar Martin Skanberg van Schroders denkt dat er nog meer koerswinsten in het verschiet liggen. Volgens de fondsmanager is het herstel in de eurozone duurzaam. De sleutel tot fraaie koerswinsten is een verbetering van de kredietcyclus en positief momentum in de winstontwikkeling.

Sinds de afgelopen zomer zijn Europese aandelen meer gevraagd. Ondanks de stijgende beurskoersen zijn ze nog steeds goedkoop vergeleken met aandelen uit de VS of Azië. Het herstel in Europa is volgens Schroder duurzaam, de ergste bezuinigingen zijn achter de rug, de lopende rekeningen worden gezonder en de concurrentiepositie verbetert.

Er blijven nog enkele staartrisico’s bestaan, maar die zijn niet onoverkomelijk. Skanberg wijst met name op de liquiditeit die verder zal moeten herstellen. Het is moeilijk om een duurzame groei van het bbp te verwezenlijken zonder eenvoudige toegang tot kredietverlening. Beleggers zijn nog bezorgd over de bedrijfswinsten, maar Skanberg verwacht betere winstcijfers vanuit de eurozone en tevens een stijging van de bedrijfsinvesteringen.

Banken -  gehaat en weer geliefd
De bankensector fungeerde was lange tijd een no-go zone voor beleggers. De genomen maatregelen werpen echter hun vruchten af. Het probleem is niet meer sectorbreed, maar beperkt tot individuele banken die tekortschieten voor wat betreft de meest recente kapitaaleisen. Dat maakt stockpicking belangrijk in deze sector.

Skanberg is benieuwd of er een nieuwe ronde van LTRO komt. Belangrijk is dat de banken een bredere basis voor hun kapitaalvoorziening krijgen. Schroders ziet in de bankensector de meeste kans om selectief waarde te creëren. De koers-winstverhouding noteert historisch laag. 

Het speelveld is wel veranderd. De traditionele veilige havens zijn niet meer de ‘place to be’ als men waarde zoekt. Beleggers moeten het volgens Skanberg aandurven om te kijken naar de sectoren die tot voor kort met moeilijke marktomstandigheden te kampen hadden. Naast de bankensector wijst de fondsbeheerder van Schroders op:

  • Telecommunicatie, de sector is goedkoop vergeleken met het historisch gemiddelde en heeft een zware tijd achter de rug. Er is verbetering op het gebied van de concurrentie, regulering en schuldpositie.
  • De nutssector ging gebukt onder een hoge schuldenlast en lage energieprijzen. De laatste tijd werd er bezuinigd op de dividenduitkeringen. Skanberg ziet tekenen dat de stroomprijzen herstellen, maar zeker is dat nog niet. Het is een sector waar kansen liggen, denkt hij.
  • De energiesector biedt waarde, rond de laagste k/w-verhouding in 25 jaar. Met de vele onzekerheden moeten beleggers letten op verlichting van het investeringsprogramma en meer aandacht voor de aandeelhouderswaarde.

Skanberg wijst er verder op dat Europa een lage correlatie kent. De uitverkoop van Europese aandelen eind 2011 gebeurde zonder enig onderscheid, uit vrees voor een uiteenvallen van de eurozone. Dat biedt nu de mogelijkheid om kansen te vinden, maar research en stockpicking zijn dan wel de leidraad tot succes, meent Schroders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie