Nieuws

Smallcaps doen het veel beter

De kleinere aandelen behaalden de afgelopen dertien jaar een beduidend hoger rendement zowel in Europa, de VS als Japan.

In tien van de afgelopen dertien jaren deden smallcaps het beter dan grote bedrijven. Dat blijkt uit een studie genaamd Is small beautiful, van Allianz Global Investors. De MSCI World Large Cap Total Return Index had tussen januari 2001 en september 2013 een rendement van ongeveer 80%, terwijl de corresponderende Small-Cap Index verdrievoudigde. Alleen in 2007-2008 en in 2011 deden de large caps het beter.

Volgens Stefan Scheurer, Senior Capital Markets Analyst van AllianzGI, zijn twee factoren van belang. “Enerzijds zijn veel smallcaps nog steeds in een groeifase resulterend in een grotere toename van winsten en stijging van aandelenkoersen. Beleggers worden daarmee beloond voor het grotere risico. In tijden van crisis doen smallcaps het slechter omdat beleggers risicomijdend opereren. Eén reden daarvoor is de mindere liquiditeit van smallcaps door hun lagere marktkapitalisatie.”

In zowel Europa, Noord-Amerika en Japan zijn de prestatie van smallcaps beter. In de eerste twee regio’s ligt het resultaat gemiddeld zes procentpunten hoger dan dat van largecaps. Japanse largecaps zagen de afgelopen dertien jaar een gemiddeld rendement van -0,5% terwijl small caps 3,5% per jaar genereerden. Ook Nederlandse smallcaps doen het beter. Het rendement lag in de dertien jaar 60,4 procentpunt hoger dan dat van grotere aandelen.

Goede selectie
Het huidige economische klimaat is goed voor Europese smallcaps, denkt Frank Hansen die verantwoordelijk is voor het fonds Allianz Europe Small Cap Equity. De Europese economie komt langzaam uit het slop. “De ervaring toont dat aandelen van smallcaps het beter doen als de economie weer herstelt omdat ze gevoeliger zijn voor het economisch klimaat,” zegt Hansen.

“Er blijven echter risico’s voor de aandelenmarkten – van de voortslepende discussie over het monetaire beleid van de Federal Reserve in de VS, het zogeheten tapering, tot een mogelijke vertraging van de hervormingsinspanningen in landen in de eurozone. Een goede selectie van aandelen blijft dus cruciaal.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen