Nieuws

Hints voor kwartaalcijferseizoen

De komende week worden de trends voor het winstcijferseizoen duidelijk. Waar moeten beleggers op letten?

Je zou bijna vergeten dat er weer een nieuw kwartaalcijferseizoen is aangebroken. Shutdown en schuldenplafond beheersen het nieuws, maar wegen toch niet het zwaarst. De politiek bepaalt de volatiliteit, de winstcijfers bepalen de trend, stelt BusinessInsider. Tot nu toe bleven de winsten achter, maar het derde kwartaal kan een kentering betekenen met een winstversnelling.

Uit de eerste cijferpresentaties zijn nog geen conclusies te trekken, omdat bij die bedrijven hele specifieke factoren een rol speelden. Maar BusinessInsider denkt dat de komende week trends duidelijk gaan worden. Waar moeten beleggers op letten?

  1. Beste kwartaal sinds een jaar. De verwachtingen zijn hooggespannen, als bedrijven de verwachting opnieuw overtreffen dan kan afgelopen kwartaal de sterkste winstgroei in een jaar tijd opleveren.
  2. De shutdown zal maar weinig impact hebben op de resultaten van bedrijven. Maar via andere kanalen werkt de overheidssluiting wel als een rem. Aan de andere kant profiteert het consumentenvertrouwen van een aantrekkende wereldeconomie, stijgende aandelenmarkten en herstel op de huizenmarkt.
  3. Betere vooruitzichten dankzij de verbetering in de wereldeconomie. Dat kan het vertrouwen versterken in toekomstige winstgroei.  4. Stijgende vraag uit andere landen, veel bedrijven halen een groot deel van de omzet buiten de VS. Herstel in andere delen van de wereld kan een positief effect hebben.
  5. Dividendgroei. Beleggers zijn op zoek naar rendement en bedrijven laten meer cash naar aandeelhouders terugvloeien. Het derde kwartaal staat normaalgesproken niet bekend om dividendverrassingen, maar BusinessInsider verwacht er nu wel een aantal.
  6. Stijgende rentekosten. Hoewel rentekosten maar een klein deel van de totale kosten uitmaken, kan een hogere rente wel doortikken in de vastgoedsector. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie