Nieuws

Brutowinst brengt je naar de top

De formule voor een goede perfomance is simpel: bedrijven met een hoge brutowinst doen het in de toekomst beter.

Hoe kies je een goed aandeel dat in de toekomst het meeste rendement zal opleveren? Het antwoord ligt volgens Marketwatch voor het oprapen: bedrijven die vandaag de dag de meeste winst genereren, in brutowinst, of de totale verkopen minus de kosten van de verkochte goederen.

Het onderzoek dat in deze simpele stelregel resulteerde wees uiteraard niet uit dat alle meest winstgevende bedrijven in de toekomst bovenaan zullen staan, maar gemiddeld genomen zouden deze het beduidend beter moeten doen dan de bedrijven die momenteel onderaan het lijstje staan. Datzelfde geldt voor de betreffende aandelen.

Marketwatch benadrukt dat het onderzoek kijkt naar brutowinst en niet naar de winst. Dat is omdat in de winst allerlei factoren zijn verwerkt die niets zeggen over de toekomstige winstgevendheid. Om bedrijven van verschillende grootte te vergelijken, wordt de brutowinst gedeeld door alle activa.

En ondanks dat de meest winstgevende bedrijven een betere performance op de aandelenmarkt hebben laten zien, zijn ze niet volatieler dan minder winstgevende bedrijven met vergelijkbare waarderingen. Die combinatie van een groter rendement zonder meer risico, stelt Marketwatch, is zeldzaam.

Focus
Maar als het zo simpel is, waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat dit grote geheim de wereld inkwam? Ronen Israel van AQR vermoedt dat in het verleden te veel werd gefocust op cijfers met ruis, zoals dus de winst, in plaats van schonere maatstaven voor de winstgevendheid. De bedrijven die dit jaar de meeste winst maken, zijn dat in opvolgende jaren vaak niet. Een hoge brutowinst blijft daarentegen wel hangen.

Natuurlijk is het nooit een goed idee beslissingen op slechts een factor te baseren, zelfs als die factor zo veelbelovend is als de winstgevendheid. De waardering is bijvoorbeeld nog steeds van belang. Veel beleggers zijn echter te gefocust op de waarderingen alleen en lopen daarmee het risico een aandeel te kopen dat met reden laag geprijsd is. Zoals Warren Buffett al zei: “It is far better to buy a wonderful business at a fair price than to buy a fair business at a wonderful price.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie