Nieuws

Consumentenvertrouwen krijgt knauw

Standard Life Investments vreest dat het consumentenvertrouwen een gevoelige tik kan krijgen door de shutdown.

Het Amerikaanse Congres houdt de financiële markten in de houdgreep. Een einde aan het politieke gekissebis lijkt nog niet in zicht. Standard Life Investments vreest dat het consumentenvertrouwen een gevoelige tik kan krijgen en hoopt er het beste van. Uit gegevens van Gallup blijkt het consumentenvertrouwen met de shutdown van diverse overheidsdiensten al een knauw te hebben gekregen.

Er is veel aandacht voor de directe economische kosten die het gevolg zijn van de sluiting van de overheidsdiensten. Maar er zijn meer en indirecte kosten mee gemoeid, die samenhangen met het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen. Ook wordt het moeilijk om de komende maanden  goede data te verkrijgen over het economisch reilen en zeilen van de VS. Buiten dat, kan de data ook nog eens zeer volatiel zijn.

Zelfs als er al snel een vreedzame oplossing voor het politieke geschil wordt gevonden acht de vermogensbeheerder het niet waarschijnlijk dat er voor december van enige ‘tapering’ sprake zal zijn. Een wijziging in het monetaire beleid schuift door dit politieke spel eerder op naar volgend jaar.

Standard Life Investments zet een aantal mogelijke uitkomsten op een rij. Als er niet snel een akkoord uitrolt tussen Democraten en Republikeinen blijven de deuren van veel overheidsdiensten nog minstens een week gesloten. Hoe kan het aflopen?

  • Vijf voor twaalf. Er rolt een akkoord uit, vlak voor de deadline verstrijkt. De Republikeinen gaan overstag, omdat ze de dreiging van een ineenstorting van de financiële markten niet op hun geweten willen hebben. Dit vindt Standard Life Investments het meest waarschijnlijke scenario.
  • Vijf over twaalf. De deadline verstrijkt, maar gelukkig wordt er een akkoord bereikt voordat de bodem van de schatkist in zicht is op 1 november. Dit gaat wel gepaard met veel volatiliteit en het consumentenvertrouwen krijgt een forse knauw. Maar alles herstelt redelijk snel na het bereiken van het akkoord.
  • Er wordt geen akkoord bereikt over verhoging van het schuldplafond. De deadline verstrijkt, maar het ministerie van Financiën vindt toch een uitweg om aan verplichtingen te voldoen, door prioriteiten te stellen in de betalingen. Dit stort de Amerikaanse economie in een recessie.
  • In het ergste geval blijft de patstelling in het Congres bestaan en weet Financiën ook geen oplossing om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Het gevolg is een recessie en een financiële crisis.

Zelfs al zou het schrikbeeld werkelijkheid worden, dan ziet Standard Life Investments wel lichtpuntjes. Wereldwijd zullen centrale banken de geldkraan wijd open zetten en de markten overspoelen met liquiditeit. Ook kan president Obama op noodmaatregelen terugvallen en eigenhandig opdracht geven tot het bijdrukken van dollars, maar de Fed moet dan wel mee willen werken. Een andere optie is het omzetten van staatsobligaties in nieuw schuldpapier van lagere waarde en met een hogere rente.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's