Nieuws

Hoop doet leven, groei geeft winst

De fase van hoop is voorbij. Markten maken zich op voor de groeifase waar winst- en dividendgroei bepalend zijn.

De fase van hoop is voorbij in de aandelencyclus, de markten maken zich op voor de groeifase waar winst- en dividendgroei bepalend zijn. Peter Oppenheimer, strateeg bij Goldman Sachs, stelt dit in de Financial Times. Sinds anderhalf jaar lijken aandelen aantrekkelijk ten opzichte van staatsobligaties en cash. 

De risicopremie op aandelen was tot een hoogtepunt gestegen. Lage inflatie en een agressieve monetaire politiek hebben de rentetarieven en obligatierente omlaag gedrukt. Wereldwijd zijn beleggers op zoek naar rendement. Als de zorgen afnemen, verbreedt de horizon van beleggers weer. De vooruitzichten worden rooskleurig voor bedrijven die sterke winstgroei weten te realiseren door margegroei en profijt van de economische groei.

Sinds juni vorig jaar krabbelen de aandelenmarkten weer wat op. Niet omdat de economie ineens hersteld is, maar omdat beleggers zich realiseerden dat de situatie niet zo slecht is als gevreesd werd. Een fase van hoop begon. Ondertussen beweegt de markt zich in een nieuwe fase, waarin winst- en dividendgroei de toon zetten. Winstmarges moeten weer toenemen als de economische groei aantrekt. 

Risicobereidheid
Oppenheimer verwacht dat de inflatie voorlopig laag blijft. Centrale banken verzekeren keer op keer dat de rente voor langere tijd laag zal blijven. Die combinatie is een goede cocktail voor de aandelenmarkten. Een hogere groeiverwachting zorgt voor meer risicobereidheid onder beleggers. Met een dergelijk sentiment zijn bedrijven meer genegen hun kasgeld aan te wenden, omdat ze niet meer tevreden zijn met hun lage rendement.  

Het kasgeld kan terugvloeien naar beleggers, maar ook besteed worden aan investeringen of overnames. Opkoopprogramma’s pieken al langer in de VS, in Europa trekt het dividend aan. Recente activiteit in de overname- en fusiemarkt toont aan dat het vertrouwen groeit, constateert Oppenheimer. Juist die M&A-activiteit kan voor een positieve impuls zorgen als groei en vertrouwen standhouden.

Met de verandering van de fundamentele factoren verandert ook de beleggingsstijl. Aandelenmarkten werden tot nu toe gedreven door inkomen en stabiele groeivooruitzichten. Kansen groeien voor ondernemingen die een goed totaalrendement kunnen leveren, bestaande uit dividendrendement, sterke balans en hoge kasstroom. Bij lage inflatie denkt Oppenheimer dat dit soort bedrijven aantrekkelijk zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie