Nieuws
Slim risico, beter dan geen risico
Beleggers hebben veel voor hun kiezen gekregen en zijn geneigd om alle risico's te mijden. Maar dat is geen goed plan.
Prachtig rapport van Allianz Global Investors. De kern is de verkeerde neiging van beleggers om als aangeschoten wild te reageren. Once bitten, twice shy en dus hebben ze de drang om zoveel mogelijk risico's te vermijden. Dat klinkt zo gek nog niet in een onzekere wereld, maar het probleem is dat je vroeg of laat toch risico's moet nemen en dat onzekerheden de belegger altijd zullen omringen.
Maar, zoals je dat in sommige rapporten hebt, de grafieken, charts en infographics zijn te mooi om niet even mee te nemen. Eerst maar eens inzoomen op de moeder aller gevaren: inflatie. Die eet in een omgeving meer rendement op dan de belegger lief is, zeker als je het vergelijkt met de yield op 'veilige' staatsobligaties.


De financiële repressie houdt volgens AllianzGI nog wel een paar jaar aan, waardoor spreiding over alleen aandelen en obligaties geen optie meer is. Het is tijd om 'slim risico' toe te voegen, pure noodzaak in een omgeving van lage rendementen. Goud, grondstoffen, andere opkomende regio's. De vermogensbeheerder rekent met een portefeuille die bestaat uit:
- 30% veilige staatsobligaties (15% VS, 15% Europa)
- 10% staatsobligaties opkomende landen
- 10% investment grade obligaties (5% VS, 5% Europa)
- 5% high yield bonds wereldwijd
- 30% aandelen (10% in noord-Amerika, 10% Europa, 10% Azië)
- 10% grondstoffen
- 5% hedgefunds
Historisch gezien laat die portefueille de volgende rendementen zien:

Het toevoegen van andere assets houdt, zeker in sommige gevallen, natuurlijk een groter risico in. Maar een hoger risico kan leiden tot hogere rendementen.

Since 2000 zou deze startegie een rendement van 134% hebben opgeleverd, ondanks tal van crises, beginnend met de tmt-crisis in 2000 tot en met de financiële crisis waar we nu nog mee kampen. In een wereld die constant in beweging is, is een dynamische en flexibele aanpak desondanks nodig. Zo wijst Allianz GI erop dat het goed kan zijn in bepaalde tijden de focus te leggen op dividend binnen het aandelengedeelte of goud binnen commodities om bijvoorbeeld risico's tijdelijk te dempen. Aan de obligatiekant kan om dezelfde reden met de duration geschoven worden.
En dan nog. Zoals 2008 en de nazomercorrectie in 2011 bewezen, kunnen wer tijden zijn dat alles hand in hand daalt. Beleggers kunnen zich natuurlijk indekken met opties en dergelijke. Maar die kosten in zonnige tijden rendement. Uiteindelijk mag een gespreide portefeuille dan zo zijn toegevoegde waarde hebben, ook met de toevoeging van slim risico blijft er risico.