Nieuws

Lehman Brothers moest gewoon vallen

In het sprookje van de redding van Lehman zou de volgende dominosteen, AIG, nog harder gevallen zijn.

Wat als Lehman Brothers niet was omgevallen? Komend weekend is het vijf jaar geleden dat deze bank ten onder ging. Het zette een domino-effect in gang wat veel andere banken aan het wankelen bracht. Het laten omvallen van Lehman Brothers wordt wel gezien als een vergissing, hoewel niemand beweert dat de bank het verdiende om gered te worden. Maar kon het anders, vraagt de New York Times?

De minister van financiën uit die dagen, Henry Paulson, beweerde dat de mogelijkheden hem ontbraken om de bank te redden, zonder de steun van een koper. Niettemin werden er later wel wegen gevonden om AIG overeind te houden, of BofA te dwingen Merrill Lynch over te nemen. Dus hoe onmogelijk was een redding eigenlijk?

Als de overheid toch ingegrepen had, wat had er dan kunnen gebeuren, vraagt de blogschrijver zich af. Daar begint de hypothese. We moeten niet vergeten dat de weerstand tegen een ingrijpen groot was. Wall Street ging er ook in meerderheid vanuit dat het omvallen van de bank geen systeemrisico betekende.

Ieder nadeel...
In het sprookje van de redding van Lehman zou de volgende dominosteen, AIG, nog harder gevallen zijn. En een omvallen van AIG zou een veel grotere systeemschok betekenen dan Lehman. Mocht het verhaal gerekt worden en na Lehman ook AIG gered zijn, dan zou er weinig steun in het Congres geweest zijn voor het immense Troubled Asset Relief Program, zeker niet voor de omvang die het gekregen heeft.

Een crisis biedt kansen die anders onmogelijk zouden zijn. De val van Lehman gaf de overheid de kans om de economie meer te stimuleren dan anders. Lehman moest omvallen, pour encourager les autres (Voltaire). Alleen zo waren de andere banken er van te overtuigen dat zij kapitaalversterking nodig hadden en regelgeving moesten slikken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie