Nieuws

Drie redenen voor een correctie

Marc Faber mag weer los op zijn geliefde podium en geeft drie redenen waarom er een stevige correctie op komst is.

Het is september en zoals u weet is dat historisch gezien de slechtste beursmaand van het jaar. Toch is dat niet één van de drie redenen die beroepsdoemdenker Marc Faber noemt op zijn favoriete mediapodium cnbc. Faber verwacht een stevige correctie (bent u er nog?) richting het dieptepunt van november 2012. Die correctie voorspelt Faber al langer, op dit moment ziet hij deze drie aanleidingen:

    1. VS gaan opkomende markten achterna.
    2. Het conflict in het Midden-Oosten wordt een ramp
    3. De rente wordt een tegenwind

Het eerste is een kwestie van herbalanceren, volgens Faber. "Als opkomende markten dalen en de S&P500 stijgen, dan denken asset allocators: zal ik de S&P op piekniveau bijkopen of aandelen opkomende markten inslaan tegen 50% korting?" De geldstromen kunnen op korte termijn een draai maken en dat kan leiden tot een flinke daling van de Amerikaanse aandelenindex.

Het conflict in het Midden-Oosten zit misschien een beetje in de koersen, maar volgens Faber komt het ergste nog. Hij noemt het een explosief kruitvat, zolang de Westerse 'imperialistische machten' zich met de lokale gang van zaken bemoeien. Hij voorspelt een uitslaande brand "van Syrië, naar Egypte, naar Saoedi-Arabië, naar de Emiraten en van kwaad tot erger".

De rentevrees is door Syrië naar de achtergrond verdwenen, maar nog altijd springlevend. Faber voorspelt, net als Albert Edwards, verder dalende rentes en adviseert Treasuries te kopen als veilige haven. "Aandelen zijn 70% gestegen in twee jaar tijd, de economische groei is al vier jaar oud en met opkomende markten in de problemen, spanning in het Midden-Oosten en oplopende rente op Treasuries: waar moet de bedrijfswinsten dan nog van groeien?" 

De vierde (niet genoemde) reden dat Faber een correctie voorspelt is dat hij Marc Faber is. En Marc Fabers voorspellen correcties. Dat is nu eenmaal zo. Dat moet je ook niet anders willen.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie