Nieuws

Short sellers afgestraft door markt

Short sellers blijken af te stevenen op de ergste verliezen in tien jaar tijd. Dat doet pijn.

Uit onderzoek van de Wall Street Journal blijken short sellers af te stevenen op de ergste verliezen in tien jaar tijd. Veel aandelen waarop zij short zijn gegaan, zetten hun opmars onverminderd voort. In het afgelopen decennium is het slechts tweemaal voorgekomen dat de aandelen waarin men het meeste short ging het beter deden dan de rest van de markt, blijkt uit onderstaande grafiek. 

Diverse hedgefondsen, waaronder die van William Ackman en David Einhorn, incasseren verliezen op hun shortposities. Kijk je naar de long-kant dan zijn de prestaties zeer goed, laat Greg Dowling van Fund Evaluation Group de krant weten. Hedgefondsen doen het beter dan de markt als deze daalt, maar hun prestaties lijden in bullmarkten.

De kloof tussen de prestaties wordt wel breder. Het rendement van hedgefondsen blijft in juli steken op 7,7%, terwijl de S&P500 19,6% heeft opgeleverd, inclusief dividend.

Tesla is een van de aandelen waarin volop short posities zijn ingenomen, maar het aandeel is dit jaar al 300% in waarde gestegen. De getroffenen laten zich echter niet uit het veld slaan. Net als ten tijde van de internetbubbel geloven de short sellers dat zij uiteindelijk het gelijk aan hun zijde krijgen. Anderen bouwen hun short-posities af, omdat ze niet maar kunnen wachten totdat het tij keer in de bullmarkt. 

Lakewood Capital Management klaagt in een brief aan zijn beleggers dat het een uitdagende tijd is voor short selling, omdat bedrijven met twijfelachtige waarde indrukwekkende koerswinsten blijven behalen, vaak zonder dat er duidelijke positieve ontwikkelingen aan ten grondslag liggen. Greenlight Capital van David Einhorn heeft een schamel rendement van 1,2% behaald in het tweede kwartaal, voornamelijk door verliezen op short posities. 

Short squeeze
Fondsen die hun shortposities proberen af te dekken dragen juist bij aan de outperformance van deze aandelen. Als dit massaal gebeurt vindt een ‘short squeeze’ plaats, die de koers nog verder opdrijft.

Sommige short sellers zien hun kans ontstaan als de Fed het opkoopprogramma voor obligaties terugschroeft. Dat zal de aandelenprijzen onder druk zetten, zo verwachten zij. In augustus waren een paar van dat soort handelsdagen. Maar over het algemeen, schrijft de krant, veert de markt sterker op dan dat die terugvalt.

Anthony Bozza van Lakewood Capital raakt niet zo snel van slag. Hij kent het klappen van de zweep en het is niet de eerste keer dat aandelenkoersen waarin hij shortposities bezit oplopen, om vervolgens in sneltreinvaart omlaag te schieten. Met die kans houdt hij nog altijd rekening bij Tesla. Hij kan het mis hebben, maar elke evaluatie bevestigt zijn shortpositie, zo verzekert hij zijn teleurgestelde beleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie