Nieuws

Tracker speelt in op factorbeleggen

De grote aanbieders van exchange traded funds komen nu met producten gebaseerd op de principes van factorbeleggen.

Nieuwe producten rijzen als paddenstoelen uit de grond. De grote aanbieders van exchange traded funds komen nu, in navolging van Dimensional Fund Advisors, met beleggingsproducten op basis van academisch onderzoek die de markt moeten verslaan, meldt InvestmentNews. De grote aanbieders lanceren fondsen gebaseerd op beleggingsfactoren zoals waardering, winstgevendheid, grootte en momentum. Het idee achter de strategie is dat deze factoren iets zeggen over de mogelijke winstgevendheid in de toekomst.

Factor investing profiteert net als passief beleggen van de trend die zich verwijdert van actief beheer. Passief beleggen is gebaseerd op de theorie dat het nagenoeg onmogelijk is om de markt te verslaan. Factorbeleggen is ontsproten aan dat gedachtegoed, legt analist Samuel Lee van Morningstar uit.

Factorbeleggen weegt de fundamentals 
Onderzoek wijst uit dat overwogen zijn in bedrijven met aantrekkelijk fundamentals op termijn een beter risicogewogen rendement oplevert. De sleutel is echter tijd; beleggers moeten een lange adem hebben. Deze factoren gaan namelijk pas op langere termijn een rol spelen.

Beleggers lijken de smaak te pakken te krijgen en steken hun geld dit jaar in groten getale in de categorie. DFA was de eerste partij in deze niche, maar alle grote aanbieders van ETF’s volgen direct. In de eerste zes maanden zag DFA 11 miljar dollar naar zich toe stromen. 

Morningstar wijst erop dat, net als bij actief beheer, ook bij dit soort strategieën de vergoedingen een grote rol spelen in de prestaties. Je kunt niet de vergoedingen betalen die voor actief beheer gelden, en er moet dus tegen lage kosten gewerkt worden. 

Tot nu toe zijn de nieuwe fondsen goed van start gegaan en concurreren ze op kosten en prestaties. FlexShares ETF heeft een rendement van 28,15%, DFA US Core Fund behaalde 28,9%. Beide hebben de S&P500 verslagen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie