Nieuws

Chinees nog niet warm voor goud-ETF

Onbekend is onbemind, in dit geval. De instroom in de eerste twee goud-ETF's valt tot nu toe tegen.

Het debuut van China’s eerste twee goud-ETF’s was weinig glamoureus, schrijft MoneyBeat. Het blog schrijft dat toe aan twee zaken: de recente zwakte van het edelmetaal en het feit dat Chinezen niet graag in alternatieven beleggen.

De verwachting is dat China India voorbij zal streven als grootste consument van goud, maar het verkopen van de onbekende ETF’s zal voorlopig een uitdaging blijven. “ETF’s klinken te gecompliceerd voor mensen als ik, dus ik ga het risico niet lopen,” zegt de gepensioneerde Zhou Mei. Zij kiest liever voor Chinese aandelen en closed-end fondsen met een stabiel rendement.

In totaal ging er sinds 24 juni 4,3 miljard yuan (734 miljoen Amerikaanse dollar) in de ETF’s. Volgens UBS-analist Joni Teves ging het vooral om institutionele beleggers. De fondsen kopen goudcontracten op de Shanghai Gold Exchange, waarmee beleggers blootstelling verkrijgen aan de binnenlandse goudprijs. De meeste Europese en Amerikaanse ETF’s kopen fysiek goud en slaan dat op in een kluis.

Komt nog wel
Chinese beleggers zijn gek op goud – goudstaven, munten en juwelen – om daarmee hun vermogen veilig te stellen. De verwachting is dat de vraag dit jaar flink groeit. Andere goudproducten genieten wel populariteit; zou zijn futures sinds kort ook ’s nachts verhandelbaar.

Volgens analist Yvonne Wang van Beijing Antaike voelen beleggers zich echter nog niet op hun gemak met de ETF’s; het product is nieuw en de markt is klein. Wel verwacht ze dat de vraag zal stijgen als de Chinese beleggers op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om hun portefeuille te diversifiëren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie