Nieuws

Goudmijnen geen goudmijntje meer

Goudmijnaandelen in de uitverkoop. De goudprijs daalt en kosten voor goudmijnexploitanten stijgen. Goud verliest glans.

Goudmijnaandelen in de uitverkoop. De goudprijs daalt en de kosten voor goudmijnexploitanten stijgen. Goud verliest snel zijn glans en trekt goudmijnaandelen mee naar beneden, schrijft de Wall Street Journal. De goudprijs is dit jaar al 22% gedaald, uit vrees voor een beëindiging van de ruime monetaire politiek van de Fed. 

De index voor goudmijnaandelen, de NYSE Arca Gold Bugs Index, heeft dit jaar al een terugval van 45% geïncasseerd. Donderdag maakte de grootste goudproducent, Barrick, bekend het dividend te decimeren. De uitkering van 20 cent wordt teruggebracht tot 5 cent. Het aandeel is dit jaar al 53% aan waarde kwijtgeraakt.

De prijsval van het edelmetaal betekent lagere verdiensten voor de producenten. Maar de kosten van de mijnexploitanten dalen minder snel dan de goudprijs, wat de winsten sterk onder druk zet. De prestaties van de sector zijn volgens Mark Luschini dramatisch; hij heeft met Janney Capital al afscheid genomen van zijn goudposities.

Veel goudmijnexploitanten hebben mijnen aangekocht en nieuwe projecten opgestart tijdens de bullmarkt van het edelmetaal. In de huidige marktomstandigheden hebben ze het moeilijk.

Bodem bereikt, maar genegeerd
Sommige beleggers denken dat goudmijnaandelen de bodem hebben bereikt. Veel mijnexpoitanten hebben de waarde van hun bezittingen aangepast aan de lagere goudprijs en zijn bezig met kostenbesparingen. Het aandeel Barrick bewoog niet veel na het tegenvallende nieuws, een teken dat beleggers het nieuws al ingeprijsd hadden.

Toch laten veel beleggers in het edelmetaal de goudmijnaandelen links liggen. ETF’s in het fysieke edelmetaal volgen de goudprijs beter dan mijnaandelen, constateert de krant. SPDR Gold Trust, de grootste goud ETF ter wereld, bezit momenteel 30% minder fysiek goud dan eerder dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen