Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Grondstofrapport BIS twijfelachtig

Grondstoffen zijn niet zo volatiel als de BIS doet geloven, laat ETF Securities zien. Het is maar net waarnaar je kijkt.

Sorry, commodities are a poor diversification tool’, kopte de Financial Times. De correlatie tussen grondstoffen en aandelen is de afgelopen jaren gestegen, en dan ligt de volatiliteit bij grondstoffen ook nog eens hoger. Volgens Philippe Roset van ETF Securities valt er nog wel wat te sleutelen aan het onderzoek van de BIS waaraan de FT refereert. Niet aan de methode, maar aan de indices die de onderzoekers gebruikten om hun conclusies te onderbouwen.

‘Grondstoffen zijn niet langer geschikt om beleggingsportefeuille te beschermen’, stond vandaag ook bij het FD bovenaan een uitgebreid artikel over dit onderzoek, hoewel verschillende bronnen verderop op de pagina al aangeven dat de resultaten gekleurd zijn. Onderstaande grafiek laat in een opslag zien waarom: de bij het onderzoek gebruikte S&P Goldman Sachs Commodity Index bestaat voor 72% uit energie.

Bron: ETF Securities

Bij andere indices ligt dat percentage beduidend lager. “De onderzoekers zeggen dat voor deze index is gekozen omdat hij veel wordt gebruikt, maar het gaat vooral om pensioenfondsen die de blootstelling aan olie gebruiken om zich in te dekken tegen inflatie,” zegt Roset. De S&P Goldman Sachs Commodity Index is ook de meest volatiele grondstoffenindex. “Kies je een andere, beter gespreide grondstoffenindex en bijvoorbeeld een aandelenindex voor Europa of de VS, is de uitkomst omgekeerd.”

Zoals onderstaande tabel laat zien heeft de Dow Jones-UBS Commodities Index over tien jaar een volatiliteit van 19%, en de Eurostoxx 50 bijvoorbeeld een volatiliteit van 28%.

Bron: ETF Securities

De correlatie tussen grondstoffen en aandelen is sinds het begin van de crisis inderdaad flink gestegen (zie onder). Roset: “Bij een gebeurtenis als Lehman Brothers is iedereen in paniek en beweegt alles een kant op. Nu zie je dat ook met de monetaire verruiming van de Fed, zo’n extra injectie is goed voor aandelen en goed voor grondstoffen.”

Bron: BIS Working Papers no. 420 

Dat betekent niet dat grondstoffen toevoegen aan de portefeuille helemaal niet meer voor meer diversificatie zorgt. “Met een correlatie van 50% behaal je nog steeds diversificatie," zegt Roset. "Het voordeel is natuurlijk wel groter bij een index met een lagere volatiliteit zoals de Dow Jones Commodity Index, dan bij de geconcentreerde S&P GSCI.”

Verder bieden agriculturele producten en aandelen in bedrijven binnen die sector ook de mogelijkheid tot meer diversiteit binnen de portefeuille. De landbouw is bijvoorbeeld erg afhankelijk van het weer, en voedingsmiddelen zijn over het algemeen niet het eerste waarop wordt gekort als het slecht gaat met de economie en de aandelenmarkt daalt.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen