Nieuws

Rogers: 'Blijf weg bij goudmijnen'

De goudprijs kan verder terug tot onder de 1.000 dollar en aan goudmijnen moet een belegger helemaal niet beginnen.

Na de daling van de goudprijs en de nog scherpere daling van goudmijnen (tot een slordige 80% vanaf de vorige top) is het logisch dat koopjesjagers hun hand onder de markt proberen te houden. Grondstofgoeroe Jim Rogers vindt dat nog te vroeg. De komende twee jaar kunnen nog wel eens heel moeilijk worden, stelt hij tegenover Business Insider.

Rogers zou de daling richting de 1.200 dollar rond de top van 1900+ dollar voorspeld hebben. Als verklaring geeft hij daarvoor nu vooral 'intuïtie' op. "Als iets twaalf jaar op rij in waarde stijgt, is een correctie niet meer dan logisch. En correcties zijn volgens Rogers al gauw dalingen van 35 tot 40%, vandaar." Gevraagd naar de fundamentele reden voor die twaalf jaar stijging, komt Rogers ook al met een tamelijk holle frase: "Die bullmarkt van twaalf jaar is het gevolg van een bearmarkt van 20 jaar." Ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan, natuurlijk :-)

Overigens in de bullmarkt in goud nog niet voorbij. Rogers verwacht een tweede poot van de goudrally die uiteindelijk resulteert in 'een bubbel van formaat'. Maar 'uiteindelijk' is nog niet nu, orakelt Rogers. Mooie zinnen, met een vleuge goeroeragout, maar veel heeft de belegger er niet aan. Rogers verkoopt zijn goudposities niet (je zou zeggen, had het maar wel gedaan in die glijvlucht van 700 dollar) maar koopt ook nog niet bij omdat hij een 'gecompliceerde bodemvorming' (alweer een mooie, schimmige goeroequote) verwacht die nog enkele maanden, tot zelfs twee jaar in beslag kan nemen.

Rogers hoort namelijk wel veel praten over paniek, maar de echte bodem komt pas als angstpraatjes in daden worden omgezet en de echte die hards ook gaan verkopen. "Er moeten nog teveel belegger worden uitgeschud".

Geen no brainer
Concreter is hij over de trigger die de correctie in gang zette: de restricties die in India op goudaankopen zijn doorgevoerd. Rogers is ook duidelijk over de goudmijnindustrie. "Dertig jaar geleden waren goudmijnen de enige manier om in goud te beleggen, nu zijn er veel meer mogelijkheden." Kortom, beleggers hebben de goudmijnen niet meer per se nodig en het is lastig gezonde, rendabele mijnbouwbedrijven te vinden - zeker nu de goudprijs zo laags taat dat rendabel gouddelven geen no brainer meer is. 

Over de toenemende roep dat de supercyclus van grondstoffen in bredere zin voorbij is, verheugd Rogers zich alleen maar. Hoe meer mensen zich afkeren van grondstoffen, hoe aantrekkelijker ze voor een contraire belegger weer worden. Enfin, u leest zijn betoog hier en hier

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen