Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

Hel brandt los op het wereldtoneel

De problemen in de eurozone zijn nog lang niet voorbij, dat blijkt wel.

De spanning stijgt. In Egypte verhogen de opstandelingen de druk op president Morsi nog eens, die geen millimeter van zijn plaats wijkt. Griekenland heeft nog een paar dagen om te laten zien dat het aan de voorwaarden van de IMF kan voldoen, en in Portugal is de hel inmiddels losgebarsten. Dan is er nog China, dat van wereldwijde groeimotor veranderde in grote schuldige achter de achterblijvende groei.

Het was even rustig op het wereldwijde economische toneel, maar dat kon natuurlijk nooit lang duren. De Europese landen moeten hun schulden verminderen terwijl de groei minimaal is en de werkloosheid nog steeds oploopt. ‘Het ergste is voorbij,’ zei Jose Manuel Barroso nog, en volgens Olli Rehn waren de mensen die zeiden dat de eurozone uiteen zou vallen ‘doempredikers’.

Goed, we hebben nu dus Portugal en Griekenland, maar Business Insider somt nog een paar andere risico’s op – binnen Europa. Spanje en Italië, waar Mediobanca onlangs nog waarschuwde voor een onvermijdelijke bailout tenzij de kosten van leningen omlaag gaan en de economie weer een beetje uit het dal komt, de problemen in de bankensector in Slovenië, het langzame proces van hervorming in Cyprus en het pijnlijke schandaal in Ierland.

Losbandig
Volgens Willem Verhagen van ING IM is er te veel gefocust op bezuinigen terwijl tegelijkertijd grote hervormingen doorgevoerd moeten worden. De kernlanden hebben de problemen te lang weggezet als losbandigheid aan de kant van de periferie, die alleen kon worden opgelost door een strak beleid en structurele veranderingen. Het is niet meer dan logisch dat dit grote gevolgen had voor de betreffende landen, zowel economisch als sociaal gezien, en dat de bom een keer moest barsten.

De Europese beleidsmakers gaan langzaam hun fouten inzien, schrijft de econoom in een reactie op de gebeurtenissen, maar er is al veel schade toegebracht aan de economie en de sociale cohesie binnen de eurozone. Portugal heeft binnen de EU wel meer goodwill gekweekt dan Griekenland, omdat het tot nu toe een ‘goede burger’ is geweest en braaf deed wat de grote bazen vroegen.

Volgens Bank of America Merril Lynch kunnen we in de tweede helft van dit jaar nog wel eens voor meer negatieve verrassingen komen te staan. Het begint in ieder geval goed.

Hieronder een 'special report' van Morningstar: hoe te beleggen in een volatiele wereld?


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's