Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Nieuws

China: 'houd eens op met die onzin'

Er is helemaal geen probleem in China. De overheid schreef verschillende media aan: houd eens op over die cash crunch.

Goed, de Chinese overheid heeft ons niet aangeschreven (Hallo? Xi Jinping? We hadden het toch best gezellig samen?), maar diverse media zoals de Financial Times kregen vorige week het dringende verzoek even te berichten dat het in China prima – ik herhaal, prima – gaat en dat ze eens op moesten houden over die cash crunch.

De stijgende rentes waren gewoon overheidsbeleid – om banken maar eens een duidelijke waarschuwing te geven – dus over zogenaamde liquiditeitsproblemen, twijfelachtige financiële producten en die berg met schulden hoeven we het niet meer te hebben.

Oh, sorry, deed ik het weer. De boodschap kwam luid en duidelijk over, maar het effect viel de Chinese top ongetwijfeld een beetje tegen. “Nothing instills confidence in the financial system like the government issuing a directive to media telling outlets to report that everything is just fine,” schrijft Business Insider.

Het is een beetje een gebrekkige planning van de Chinese beleidsmakers. Het ging net weer een beetje de goede kant op, en dan wordt het land in de media neergezet als een groot propagandavehikel. Ze kunnen daar in het Verre Oosten nog wel een paar lesjes moderne communicatie gebruiken.

Geen sprake van
De People’s Bank of China voerde al wel wat aanpassingen door. ‘Verantwoordelijke’ banken kregen van de Chinese centrale bank weer liquiditeit toegespeeld. Volgens China Today is de vergelijking met de financiële crisis uit 2008 die veel westerse media maakten grote onzin. Destijds was namelijk geen sprake van een liquiditeitscrisis, maar van een solvabiliteitscrisis. “The former is a shortage of means to meet immediate payments; the latter occurs when banks' liabilities exceed their capital,” legt de site nog even uit. Daarvan is in China geen sprake.

Het ging mis omdat men er in China vanuit ging dat groei ontstaat door meer te consumeren, en dat kan natuurlijk heel gemakkelijk door de lonen te laten stijgen, legt China Today uit. De consumptie steeg sneller dan de investeringen, wat er op wijst dat de lonen sneller stijgen dan het bbp. Dat zet druk op de bedrijfswinsten, waardoor bedrijven meer moeten lenen, en dat leidt uiteindelijk natuurlijk tot een crisissituatie.

Het verminderen van de liquiditeit – en de daarop volgende verruiming – behandelde de symptomen, maar niet de ziekte. Misschien kan de Chinese overheid ons eens uitleggen hoe ze dat in de toekomst gaan voorkomen. We hebben vast ruimte in onze mailbox gemaakt.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen