Nieuws

'Stijging Shibor slechts een show'

De Shibor-shock is helemaal niet zo belangrijk, en vooral een statement van de grote banken richting de nieuwe leiders.

De Shibor-shock is helemaal niet zo belangrijk, stelt Forbes. Het is namelijk vooral een politiek statement van de grote Chinese banken richting de nieuwe regering. De PBOC leek niet te willen ingrijpen in de oplopende interbancaire rentetarieven, en dat resulteerde maandag in een wereldwijde sell-off. 

De Shibor rente klinkt belangrijk, schrijft Forbes. Een Chinese versie van de Libor, de Londense maatstaf waarmee de rentes op alles – van hypotheken tot creditcards – worden bepaald. Het feit dat de Chinese centrale bank niets doet terwijl de Shibor stijgt, wijst dus op een verkrapping van het beleid. De bank zou een einde willen maken aan de buitensporige schuldcultuur, juist nu de groei stagneert.

Belangrijk
Er werden vergelijkingen gemaakt met wat er gebeurde na het instorten van de Lehman Brothers. Goldman Sachs schreef: ‘De recente verkrapping binnen de interbancaire markt is een sterk signaal dat de sterke kredietgroei van eerder dit jaar niet doorzet.’

Maar, schrijft Forbes, de Shibor is niet zo belangrijk als hij lijkt. In tegenstelling tot de Libor, beïnvloedt hij niet zo veel korte- en lange termijntransacties. De grote China Development Bank heeft de uitgifte van 3 miljard dollar aan obligaties dan wel uitgesteld, maar de Shibor wordt helemaal niet gebruikt om de prijs hiervan te bepalen. De Shibor wordt vooral gebruikt door kleinere banken, die inderdaad te uitbundig hebben geleend en nu dus met de problemen zitten.

Hervormingen
Carl Walter werkte twintig jaar in de Chinese bankensector, en denkt dat de Shibor shock vooral een show is opgezet door de PBOC en grote Chinese banken. Met name president Xi Jinping en premier Li Keqiang zeggen geïnteresseerd te zijn in grote financiële hervormingen, zoals het vrijgeven van de rentes en het openen van de renminbi markten.

De boodschap van de grote banken: knoei niet met ons systeem. “Ik denk dat de PBOC en de vier grote banken de nieuwe leiders proberen duidelijk te maken dat ze van de sector af moeten blijven,” zegt Walter. Oftewel, door de erg symbolisch maar niet zo belangrijke Shibor rente te laten stijgen, geven de banken de nieuwe leiders een voorproefje van wat er zou gebeuren als de rentes worden losgelaten, gezien de enorme vraag naar kapitaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie