Nieuws

Diversiteit is ver te zoeken

De markten bestaan momenteel uit ‘alles van het hetzelfde’; de correlaties zijn erg hoog. Diversificatie is moeilijk.

Maak uw stoelriemen vast voor de volgende risk-on/risk-off rit en houd daarbij Washington goed in de gaten, schrijft de Wall Street Journal. De markten bestaan momenteel uit ‘alles van het hetzelfde’. Correlaties zijn uitzonderlijk hoog en risicospreiden door diversificatie is moeilijk.

In alle markten en sectoren geldt zo ongeveer hetzelfde. Risicovollere beleggingsproducten gaan omhoog als de centrale banken stimuleren, veiliger assets stijgen als de markten twijfelen aan de duur of impact van de stimuleringsmaatregelen. Volgens de krant duurt het nog wel even voordat de markten in rustiger vaarwater komen.

De sterke focus op de centrale banken heeft twee gevolgen:

  1. De invloed van fundamentals is op de achtergrond geraakt. Vroeger waren die bepalend voor de prijzen van de diverse beleggingscategorieën.
  2. Het is veel moeilijker geworden om risico te spreiden; alle beleggingscategorieën lijken in optocht te bewegen. Het principe van diversificatie wordt daardoor ondermijnd.

Volgens de Wall Street Journal zijn het niet meer dan woorden als gesproken wordt over een terugkeer naar normale tijden van beleggen op basis van fundamentals. De cijfers spreken een andere taal. Voor tien verschillende beleggingssectoren bedraagt de correlatie 83%, terwijl dit percentage in normale tijden rond de 50% schommelde. Voor de verschillende beleggingscategorieën geldt hetzelfde. Van een grote rotatie is op basis van de cijfers dus geen sprake. 

Steun
We leven nog steeds in een ‘correlated world’ en volgens de krant is dat de belangrijkste indicator die bepaalt hoe de markten zich van de steunmaatregelen zullen ontwennen. Het enige thema dat nu speelt draait rond die steun: ‘blijft het of houdt het op?’

Om de Fed kunnen we niet heen en het duurt nog lang voordat we daar vanaf zijn. Het signaal dat de centrale bank de rente gaat verhogen, zal voor de markten beslissend worden, stelt David Kuppersmith van het hedgefund AQR Capital Management. En voor nu geldt: fasten your seatbelts.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's