Nieuws

Chinese leenstelsel is uitgeput

De Chinese kredietzeepbel is ongekend, stelt Fitch Ratings. Het systeem van schaduwbanken is uit de hand gelopen.

De Chinese kredietzeepbel is ongekend, stelt Fitch Ratings volgens The Telegraph. Het systeem van schaduwbanken is uit de hand gelopen en gaat steeds dieper gebukt onder kredietnemers die moeite hebben kortetermijnleningen terug te betalen.

Het ratingbureau waarschuwt dat 2 biljoen dollar aan leningen resulteren in een ‘verborgen tweede balans’ voor banken. Ditmaal zou het voor het land erg moeilijk worden om uit deze kredietcyclus te groeien. “Het op krediet gebaseerde groeimodel valt duidelijk uiteen. Dat kan leiden tot een gigantisch overcapaciteit, en mogelijk zelfs tot deflatie zoals in Japan,” zegt Charlene Chu, senior directeur in Bejing.

“Er is geen transparantie in het systeem van schaduwbanken, en het systeemrisico stijgt. We hebben geen idee wie de kredietnemers zijn, wie hen geld uitlenen, en wat de kwaliteit van de activa is,” zei Chu. Het percentage slechte leningen is laag, maar dat percentage is volgens Chu irrelevant geworden omdat meer dan de helft van alle nieuwe kredieten uit andere vormen bestaat.

Epicentrum
En dat is die 2 biljoen aan leenproducten die op die verbogen balans staan, waarmee banken de regels van toezichthouders omzeilen. Dat is het epicentrum van het risico, schrijft The Telegraph. Het schuldpercentage steeg sterk. Chu: “Zoiets hebben we nog nooit gezien in een grote economie. We weten niet wat het effect zal zijn. De komende zes maanden zijn cruciaal.”

Volgens Fitch kan de overheid een bankencrisis aan, hoe groot die ook is, maar de vraag is wat er in zo’n geval gebeurt met de groei in het land, en de daaraan gerelateerde sociale en politieke risico’s. De extra groei die door elke lening wordt gegenereerd is de laatste vier jaar gedaald van 0,85 naar 0,15, en dat duidt op uitputting.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie