Nieuws

Beursdip smaakt naar meer

De recente beursdip biedt kansen voor beleggers; vooral buiten de Amerikaanse aandelenmarkt, meent de WSJ.

De recente beursdip biedt kansen voor beleggers; vooral buiten de Amerikaanse aandelenmarkt, schrijft de Wall Street Journal. Sinds Ben Bernanke op 22 mei zinspeelde op een geleidelijke afbouw van het obligatie-opkoopprogramma van de Fed, zijn aandelen en obligaties massaal in de uitverkoop gegaan.

Slecht nieuws voor beleggers? Dat valt mee: sommige beleggingscategorieën zijn hierdoor een stuk goedkoper geworden. Dat smaakt naar meer. Maar de ene belegging is de andere niet, waarschuwt de krant. High yield obligaties bijvoorbeeld zijn nog steeds duur.

Ook is het de vraag of Amerikaanse aandelen nu nog zo aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Volgens veel beleggers is dit de enige beleggingscategorie met opwaarts potentieel. Die verwachtingen zijn al in de koersen van Amerikaanse aandelen verwerkt, stelt Brian Singer, beheerder van het William Blair Macro Allocation Fund.

Europa
Hij adviseert beleggers daarom verder te kijken. Bijvoorbeeld naar aandelen uit Europa en opkomende markten. Deze zijn een stuk aantrekkelijk gewaardeerd sinds de recente beursdip. Singer voorspelt voor Europese aandelen voor de komende acht jaar een jaarlijks rendement tot 14,5%, met uitschieters naar boven voor Italiaanse en Spaanse aandelen.

Japan
Voor aandelen uit opkomende markten voorziet Singer een jaarlijks rendement van 11%. Deze aandelen zijn volgens hem een derde goedkoper dan Amerikaanse aandelen. Ook Japanse aandelen zijn veel goedkoper geworden, hoewel het dividendrendent daar lager is.

Singer erkent dat de economische vooruitzichten voor Europa en Japan niet florissant zijn, maar de verwachtingen zijn nóg somberder. Dat biedt volgens hem ruimte voor positieve verrassingen en hogere toekomstige rendementen.

TIPS
Rob Arnott, topman bij Research Affiliates, tipt inflatiegelinkte obligaties (TIPS). Deze waren de afgelopen anderhalf jaar niet interessant, maar worden nu weer aantrekkelijk na de forse koersdalingen van de afgelopen weken. Dit geldt vooral voor de obligaties met langere looptijden.

Voorwaarde voor succes is wel dat de inflatie de komende tien jaar boven de 2,05% uitkomt. Maar die kans is groot. De kosten voor levensonderhoud stegen het afgelopen decennium al met 2,7% per jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's