Nieuws

Groei is belangrijker dan de Fed

Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over veranderingen in het beleid. Wel over de vertraging in de groei.

De volatiliteit stijgt. Beleggers kijken angstig uit naar verdere tekenen van een verzwakte Amerikaanse groei en maken zich tot diep in de nacht zorgen over het toekomstig beleid van de Fed. De VIX steeg tot boven de 15 – historisch gezien nog steeds extreem laag, maar hoger dan sinds eind april. Desondanks adviseert strateeg Russ Koesterich van BlackRock beleggers in aandelen te blijven.

Aandelenindices daalden, terwijl het rendement op Treasuries steeg (en de koersen daalden). Koesterich wijt de volatiliteit ten dele aan een vertraging in de economische groei. De cijfers die vorige week werden gepubliceerd zetten de trend van teleurstellingen voort. Het aantal werklozen in de VS was hoger dan verwacht, en de productiecijfers verzwakten.

Enkele belangrijke economische indicatoren wijzen naar beneden. Als voorbeeld noemt Koesterich de Chicago Fed National Activity Index, die in april scherp daalde. Het is niet de bekendste index, maar wel een die de toekomstige richting van de groei tot nu toe altijd goed wist te voorspellen.

De vertraging is niet alleen een Amerikaans fenomeen. Met uitzondering van Japan zien de meeste andere economieën ook tegenvallende cijfers. Europa staat er ronduit slecht voor, en de opkomende markten vertonen tekenen van zwakte. Vooral India laat teleurstellende cijfers zien.

Zorgen
De angst dat de Fed de geldkraan stopzet is volgens Koesterich voorbarig. Niet alleen vertraagt de groei, maar ook de inflatie komt niet op gang. De Personal Consumption Expenditure (PCE) Index blijft hangen rond de 1%, ruim beneden het doel van 2%.

Koesterich raadt beleggers aan de volatiliteit uit te zitten en aan aandelen vast te houden. Beleggers zouden zich meer zorgen moeten maken over de zwakke groei dan over een nabije verkrapping van het monetair beleid.
BlackRock verwacht geen nieuwe recessie, maar wel een verminderde groei in het tweede en waarschijnlijk ook het derde kwartaal. Dat betekent dat de volatiliteit zal stijgen, maar ook dat het huidige monetair beleid nog wel even wordt voortgezet. Dat zal de downside voor aandelen verzachten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's