Nieuws

Adviseur moet vertrouwen winnen

Ondanks de aandelenrally zijn veel particuliere beleggers nog erg terughoudend om weer in aandelen te stappen.

Ondanks de aandelenrally zijn veel particuliere beleggers nog erg terughoudend om weer in aandelen te stappen. Dat zeggen vermogensbeheerders van Bank of America-Merrill Lynch en Wells Fargo & Co tegen Reuters. Vermogensbeheerders moeten beleggers over hun koudwatervrees heen helpen.

De crisis ligt veel particuliere beleggers nog vers in het geheugen. De S&P 500 bereikte in oktober 2007 zijn laatste piek op 1.570 punten. In de daarop volgende anderhalf jaar halveerde de index, om vervolgens het hele stuk weer omhoog te klimmen. Afgeschrikt door deze achtbaanvlucht zochten veel beleggers hun toevlucht tot de minder rendabele staatsobligaties.

Het herstel van de aandelenmarkten heeft hen nog niet van gedachten doen veranderen. Het wantrouwen over aandelen is nog steeds groot. Dit tot ongenoegen van vermogensbeheerders, die met lede ogen aanzien hoe de portefeuilles van hun klanten steeds minder renderen, doordat hoogrenderede beleggingen afvloeien.

Lagere instroom
Cijfers van Lipper ondersteunen de door vermogensbeheerders gesignaleerde ontwikkeling. Dit jaar stroomde er minder geld naar aandelenfondsen dan naar obligatiefondsen: 106 miljard dollar richting aandelen, tegen 116 miljard dollar richting obligatiefondsen. Vorig jaar was het verschil nog groter: toen vloeiden meer dan tweemaal zoveel dollars naar vastrentende fondsen dan naar aandelenfondsen.

Volgens John Thiel, hoofd van Merrill Lynch Vermogensbeheer, rust op vermogensbeheerders de moeilijke taak beleggers over hun koudwatervrees heen te helpen. Ook moeten ze doelgerichter te werk gaan.

David Carroll, topman bij Wells Fargo, sluit zich hierbij aan. Wat volgens hem zou helpen om het vertrouwen van beleggers terug te winnen is een lange, aaneengesloten periode van rust. Die is er sinds 2009 niet geweest, gelet op de minicrash in 2010, de felle discussies over het Amerikaanse begrotingsplafond eind 2011 en de omvangrijke bezuinigingen in de VS begin dit jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen