Nieuws

Markten profiteren van einde QE

Velen voorspellen een krach zodra Bernanke met zijn vingers aan de geldkraan komt. Laat u verrassen door de meevallers.

Degenen die de bullmarket op het conto van het goedkope geld schrijven, voorspellen een beurskrach zodra Bernanke met zijn vingers aan de geldkraan komt. Maar niemand stopt met medicijnen voordat zijn ziekte genezen is. Centrale bankiers stoppen dus ook niet met monetaire verruiming voordat de economie in gezonde vorm verkeert. schrijft MarketWatch.

Enkel de hint van Bernanke op een mogelijke koerswijziging in het opkoopbeleid van de Fed was genoeg om de bullmarkt met gierende remmen tot staand te brengen. De fout is dat men veronderstelt dat de geldkraan wordt dichtgedraaid terwijl de economie nog in deplorabele toestand verkeert. Kwantitatieve verruiming blijft een experiment en niemand heeft de ervaring wat er gebeurt als de geldpers stopgezet wordt. MarketWatch somt vier verrassingen op die volgens hen gepaard gaan met het beëindigen van QE.

1. De goudprijs stijgt
Voor de meeste beleggers is goud een hedge tegen inflatie en een industriële grondstof. Centrale bankiers stoppen alleen maar met QE als zij er zeker van zijn dat het gevaar van deflatie is afgewend en er een stabiele en beheersbare inflatie in gang is gezet. Dus als QE stopt moeten we ons zorgen maken over inflatie. Goud zal daarvan profiteren.

2. Banken worden meer waard
Het ruime monetaire beleid wordt door sommigen gezien als geld pompen in een failliet bankensysteem. Het dichtdraaien van de geldkraan veroorzaakt een bankencrash. Fout, schrijft MarketWatch. QE eindigt pas als de banken in goede gezondheid verkeren. En dat gaat gebeuren, want ze beschikken over genoeg goedkoop geld om hun balans te repareren en de huizenmarkt trekt aan.

3. Rente op obligaties blijft stabiel
Over het algemeen denkt men dat de centrale bankiers de rente op obligaties kunstmatig laag houden. Het afknijpen van de geldkraan leidt dan onherroepelijk tot gierende rentestijgingen op de obligatiemarkt. Maar volgens MarketWatch gaat dat niet gebeuren. Centrale bankiers weten ook wel dat de gemakkelijkste manier om een economie om zeep te helpen een scherpe rentestijging is op de obligatiemarkt. Dus de geldkraan wordt pas dichtgedraaid als de staatsschuld en de bedrijfsschulden onder controle zijn. Het terugschroeven van het opkoopprogramma zal zeker niet direct gepaard gaan met een renteverhoging.

4. Aandelenkoersen stijgen
Degenen die de bullmarkt op het conto van het goedkope geld schrijven, voorspellen een beurskrach zodra Bernanke met zijn vingers aan de geldkraan komt. Maar ook dat is niet waar. QE eindigt alleen als de economie groeit, de werkgelegenheid toeneemt en de vastgoedmarkt blaakt van gezondheid. Dat draagt allemaal bij aan de bedrijfswinsten en is dus goed voor de aandelenmarkten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's