Nieuws

Consument houdt VS op rechte pad

Consumenten houden de Amerikaanse economie on track. Hun uitgaven voorkomen dat andere problemen de groei onderuithalen.

Consumenten houden de Amerikaanse economie on track, schrijft MarketWatch. Het gestage uitgavenpatroon voorkomt dat andere problemen de groei onderuithalen. Eind deze week krijgt Wall Street opnieuw een update over het sentiment onder en uitgavenpatroon van de gemiddelde Amerikaan. Vrijdag komen de rapporten uit. Voor beide wordt een stijging verwacht, wat de VS op een constant maar ongeïnspireerd groeipad houdt.

“Het is weer hetzelfde verhaal,”zegt Steve Blitz, hoofdeconoom bij ITG Investment Research. “We krijgen groei, maar geen versnelling.” Blitz schrijft voor zijn cliënten elke week over de outlook voor de VS, maar volgens hem wordt het steeds moeilijker een originele invalshoek te bedenken. Het pad van de economie is inmiddels bekend, met een groei van rond de 2% per jaar.

Het vertrouwen onder consumenten keert langzaam terug. Hogere koersen, stijgende huizenprijzen en lagere brandstofprijzen lijken de negatieve effecten van een hogere belasting en lagere overheidsuitgaven te hebben geneutraliseerd. Volgens voorspellingen stijgt de index in mei naar 72,5 (zie tabel), waarmee het hoogste niveau sinds afgelopen herfst wordt bereikt. Het consumentensentiment bereikte al een zesjarig hoogtepunt.

De scherpe rebound van het consumentenvertrouwen kwam een beetje als een verrassing. De arbeidsmarkt blijft achter, en verwacht werd dat consumenten flink last zouden krijgen van de hogere belastingen. Volgens Paul Edelstein van IHS Global Insight is het opvallend dat de consumentenuitgaven niet zijn teruggevallen. Een hoger vertrouwen vertaalt zich ook niet altijd naar hogere uitgaven. Nog opmerkelijker is dat de meeste Amerikanen een negatief beeld hebben van de economie, maar toch meer vertrouwen krijgen in hun eigen situatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen