Nieuws

Funds of hedgefunds zijn niet passé

David Saunders (K2 Advisors) ziet een blijvende rol weggelegd voor fund of hedgefunds. De fondsen voegen waarde toe.

David Saunders, CEO van K2 Advisors, ziet een blijvende rol weggelegd voor funds of hedgefunds. InstitutionalInvestor sprak met deze topman uit de sector over het bestaansrecht van de fondsen. In de ruim twintig jaar dat K2 Advisors bestaat, is de hedgefondssector enorm gegroeid en veranderd. De omvang bedraagt momenteel 2,4 biljoen dollar, met een breed pallet aan fondsen. In het oog springende rendementen zijn moeilijker te behalen, maar de transparantie is enorm toegenomen, evenals het inzicht in wat nu precies alfa genereert.

De funds of hedgefunds timmeren flink aan de weg. Fondsbeheerders willen bewijzen dat zij waarde kunnen toevoegen voor cliënten die anders direct in de hedgefondsen zouden beleggen. Om de kritische massa te bereiken, verkopen aanbieders aandelen aan banken of vermogensbeheerders, of voegen zij hun activiteiten samen. K2 Advisors verkocht afgelopen jaar tussen de 50% en 75% van de aandelen aan Franklin Templeton Investments.

Ondanks dat het rendement van de long-short equity-strategie het afgelopen jaar achterbleef, ziet Saunders nog veel potentieel in die strategie. Wel zulllen de rendementen op en neer gaan. Veel institutionele beleggers hadden via hedgefondsen posities in Apple, maar zo’n aandeel komt maar eens in je leven voorbij. Niemand kan dat voorzien. Hedgefondsen hadden het massaal in portefeuille, verkochten het en kopen het nu weer. Saunders ziet dat als bewijs dat actief beheer echt werkt.

Liever direct?
InstitutionalInvestor signaleert dat pensioenfondsen steeds vaker direct in hedgefondsen beleggen en funds of hedgefunds passeren. Saunders schrijft dat toe aan de golfbeweging die plaatsvindt. Volgens hem is dit zeker geen trend. De topman van K2 Advisors beschrijft de hedgefondssector als tijdrovend en kapitaalintensief. Goed beheer en monitoring zijn vereist. Veel institutionele beleggers hebben de middelen daarvoor niet. Daar zit een risico in.

De laatste tijd worden veel funds of hedgefunds overgenomen door grotere firma’s. K2 Advisors was op zoek naar een strategische partner met mondiale resources. Deze partner vonden ze vorig jaar in Franklin Templeton. Het heeft de mogelijkheden voor het fonds enorm verbreed, vertelt Saunders. Dankzij het grote netwerk van Franklin Templeton kan K2 Advisors nu gebruik maken van goede eerstehands informatie en mensen over de hele wereld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen