Nieuws

Tomeloze groei corrigeert zichzelf

Wij blijven verslaafd aan groei, blind voor de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen. Maar Jeremy Grantham ziet licht.

Net als de meeste vorige grote beschavingen lijkt de onze in gestrekte draf op weg naar de afgrond. Hoogmoed over onze eigen voortreffelijkheid en blindheid voor slecht nieuws en de gevaren die ons bedreigen - vooral milieuschade en tekorten aan voedsel en grondstoffen - drijven ons voort. De enige twee lichtpuntjes zijn onvoorziene bijproducten van onze tomeloze groeimachine, die wel eens onze redding kunnen worden: bevolkingskrimp en duurzame energie.

Dat schrijft de vermaarde vermogensbeheerder Jeremy Grantham, mede-oprichter van gigant GMO in 1977, op Barron's. Grantham ontleende de inspiratie voor zijn artikel aan een nieuw boekje van de Amerikaanse denker William Ophuls. Daarin geeft Ophuls de zes hoofdredenen waarom beschavingen door de eeuwen heen ten onder gaan. Ophuls is een pessimist. Soms slagen beschavingen erin één of twee catastrofes te verijdelen, maar nooit alle zes.

Grantham vindt Ophuls' boekje "indrukwekkend" en "overtuigend", maar ziet onze eigen toekomst uiteindelijk toch zonniger in. Ja, wij blijven maar verslaafd aan onze eindige natuurlijke hulpbronnen. Maar niemand had kunnen voorzien dat de enorme groei sinds 1800 zou leiden tot steeds kleinere gezinnen. In 1960 kregen vrouwen in Iran en Bangladesh nog zeven kinderen - gemiddeld. Nu is dat respectievelijk 1,6 en 2,2.

De tweede Wet van Moore: zonnecellen

"Bijna niet te geloven," vindt Grantham. Maar wel een realiteit, die de enorme gevolgen van onze ongebreidelde groei helpt beteugelen. Een tweede onvoorziene meevaller is de ontwikkeling van duurzame zon- en windenergie. De snelheid waarmee de efficiency toeneemt van zonnecellen is volgens Grantham alleen te vergelijken met de fameuze Wet van Moore die de prijsdaling van computergeheugen verklaart.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie