Nieuws

Schaliegas is slecht voor Nederland

De schaliegasrevolutie geeft de VS-economie een enorme impuls, stelt Fidelity. Maar het is slecht nieuws voor ons gas.

De schaliegas-boom in de VS zal de Amerikaanse economie een ongekende impuls geven. De positieve effecten gaan veel verder dan de winning en het vervoer van het nieuwe gas. Private spoorwegmaatschappijen gaan extra verdienen aan de ontsluiting van de nieuwe gasvelden, makers van gasturbines aan de vele nieuwe gascentrales, truck- en autofabrikanten aan de vraag naar LNG-auto's en consumenten en bedrijven van drastisch goedkopere energie.

Dat schrijven analisten van Fidelity in hun rapport Shale Is Driving A US Industrial Renaissance. Opmerkelijk is dat Fidelity in het rapport alleen de economische en financiële voordelen van schaliegas uitlicht en met geen woord rept over de grote potentiële milieuschade van fracking, de omstreden techniek waarmee schaliegas en -olie wordt gewonnen. In een andere publicatie doen zij dat overigens wel.

Uit vrees voor milieuschade is de exploratie van schalievelden in Europa voorlopig taboe, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar dat zou wel eens kunnen veranderen onder druk van een economische aardverschuiving. Dankzij de schalievelden wordt de VS niet alleen spoedig zelfvoorzienend in energie, maar zal zij ook spotgoedkope brandstoffen gaan exporteren. Dat is slecht nieuws voor gasexporteurs als Nederland en Rusland (zie grafiek).

 

 

Als gevolg van de schalierevolutie daalde de prijs van Amerikaans aardgas van een piek van 12 dollar per mmbtu in 2008 naar zo'n 3 dollar nu. Europees gas is inmiddels bijna vier keer zo duur. Dankzij die goedkope energiebron herleven bovendien reeds lang voor eeuwig dood gewaande Amerikaanse industrieën. Staalfabrieken in Pennsylvania die al decennia stonden te roesten, gaan weer open omdat de productie opnieuw lonend is geworden.

Schaliegas wordt daarmee volgens Fidelity één van de grootste beleggingsthema's van het komend decennium.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie