Must read

Must read: vermogen te licht belast?

Plus: Chinese export kleurt groen, de favoriete aandelen van Morningstar, niet alle tech duur, reële rente blijft negatief, en méér.

Chinese export kleurt steeds groener
China heeft een nieuwe nichemarkt gevonden. Het land speelt steeds handiger in op de stijgende vraag van milieubewuste consumenten in het buitenland, schrijft Victoria Mio, directeur Aziatische aandelen bij Fidelity International.

Go US!
Hoewel er dit jaar (wederom) meer wordt verwacht van Europese aandelen lijkt het toch niet verstandig Amerikaanse aandelen te negeren.

Handig lijstje voor luie stockpickers
Morningstars Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-capaandelen.

De beleggende mens zit zichzelf lelijk in de weg
"There always is noise when we have individuals make decisions. They may not make the same decision twice given the same information. There are mood swings. There are attention problems. We are only human. The solution is setting rules in place to eliminate the noise." Leuk verhaal.

Niet alle techbedrijven zijn te duur
Voor sterke bedrijven zoals Alphabet is extra regulatie een groter gevaar dan de bestaande waardering.

"Nergens zijn er meer zombiebedrijven"
Amerikaans vastgoed extra kwetsbaar voor hogere rentes, aldus een artikel van CNBC.

Belangrijkste boodschap: Reële rentes blijven negatief

Langere looptijden EMD vergroten klimaatrisico's
Obligaties uit opkomende markten (EMD) krijgen steeds langere looptijden. Dat maakt ze volgens Pictet AM extra gevoelig voor klimaatrisico's.

Vermogen te licht belast?
Ook Bas Jacobs pleit voor meer vermogensbelasting en minder inkomensbelasting.
Wat betreft de vermogensongelijkheid in Nederland: de recente toename wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door de stijgende huizenprijzen. Worden die buiten beschouwing gelaten, dan is er sprake van een daling.
Dit betaalt u dit jaar aan vermogensbelasting. Vogens de fiscus ontvangt u -0,01% rente op uw spaarrekening en gaat u 5,53% rendement boeken op uw beleggingen. Veel succes!

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). 

Want sterk vervuilend

Roodgloeiende stenen
De woningmarkt is oververhit: er staan steeds minder woningen te koop terwijl de prijzen blijven stijgen en de gemiddelde verkooptijd steeds korter wordt. Gevolg hiervan is dat kopers bereid zijn om steeds meer te betalen. Uit onderzoek van dataspecialist Matrixian Group blijkt zelfs dat het gemiddelde bedrag dat in 2021 werd overboden met maar liefst 277% is gestegen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie