Must read

Must read: fossiele energie blijft nog even nodig

Plus: lage rentes voor altijd, Mr. Smallcap stopt ermee, FOMO op piek, luxebedrijven zijn te duur, logische inflatie-aandelen, en meer.

Wel of niet uit de olie?
Hoe wenselijk is het dat beleggers, in navolging van het ABP, de fossiele energiesector uitsluiten? Mary Pieterse-Bloem van Rabobank, Bob Homan van ING, Hans Stegeman van Triodos IM en Renco van Schie van Valuedge geven hun mening. In een aparte column voor Belegger.nl adviseert Martine Hafkamp beleggers om de fossiele energiesector vooral niet links te laten liggen.

Onderwijl kan de olieprijs doorstijgen tot 100 dollar

Mister Smallcap gaat met pensioen
Willem Burgers zal op 1 februari 2022 stoppen als lid van het beheerteam bij Add Value Fund.

Royal Dutch wordt Royal British
Het hing al een tijdje in de lucht: Shell wil weg uit Nederland. De oliereus wil het hoofdkantoor naar Londen verplaatsen, belasting betalen in het Verenigd Koninkrijk en een eind maken aan de twee soorten aandelen die er nu zijn.

Luxebedrijven zijn te duur

Lage rentes voor altijd
"Entirely possible that we’ll see low interest rates forever, asset manager says." Lees het artikel van CNBC.

Voor sommige Europese landen zijn blijvende lage rentes een prima idee

FOMO op piek
The Fear Of Missing Out was volgens Ben Carlson lange tijd niet zo sterk als nu. Het verklaart de gekte in delen van de markt. Carslon onderscheidt FOMO op drie niveaus.

Boodschappenlijstje bij stijgende inflatie
Welke beleggingen zijn inflatieproof? Volgens Nick Maggiulli van de site Of Dollars and Data zijn deze eenvoudig te vinden. Lees ook: Hoge inflatie hoeft geen pijn te doen.

Drie ESG-factoren en hun effect op het rendement
Duurzaam en sociaal beleggen met een hoog rendement is wat steeds meer beleggers willen. Maar ESG is een breed begrip en de correlatie met rendement is lastig te vast te stellen. Schroders richt zich daarom op 3 separate onderdelen van ESG: R&D, CO2-voetafruk en arbeidsomstandigheden.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). 

Meer kennis leidt tot meer welvaart
Investeren in het onderwijs loont, stellen de onderzoekers van RaboResearch. Sterker nog, elke geïnvesteerde euro kan aan het eind van het decennium 2,5 keer zoveel geld opbrengen. Met het onderzoek Nut en noodzaak van publieke R&D-investeringen tonen de economen van Rabobank aan dat er een directe relatie bestaat tussen publieke kennisinvesteringen en economische groei.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Outlook 2022