Must read

Must read: Beurs gaat geheel eigen gang

Plus: Vrouwelijke belegger gezocht, energieprijzen door het dak, het probleem Evergrande, teleurgesteld in goud, op naar 900, en méér.

Gezocht: Vrouwelijke professionele belegger
Volgens het nieuwste Alpha Female Report van CityWire domineren mannen nog altijd de beleggingsindustrie. Dat is jammer, want juist met vrouwelijke managers erbij gaan de rendementen omhoog en de risico's omlaag. Vooral in Nederland is het percentage vrouwelijke fondsmanagers onthutsend laag. CityWire rekent op een kentering.

Klimaatverandering: Niets doen is pas duur
De klimaatmaatregelen waar beleidsmakers momenteel voor staan zijn volgens Pictet AM misschien wel de belangrijkste keuzes in de geschiedenis van de mensheid.

Energiecrisis jaagt inflatie verder op
De gasprijzen zijn dit jaar al met bijna 250% opgelopen, de Europese stroomprijzen met tientallen procenten. Fondsbeheerder Mark Dowding vreest dat dit de consumentenprijzen verder op zal jagen. Over de economische groei maakt hij zich minder zorgen.
Inmiddels leven er ook grote zorgen bij Nederlandse huishoudens. Een meerderheid van de consumenten maakt zich zorgen over de rap stijgende energietarieven. Drie op de tien Nederlanders denken zelfs dat ze hun rekening niet meer kunnen betalen als de tarieven in hetzelfde tempo blijven stijgen.

Beurs gaat helemaal z'n eigen gang
Fascinerende grafiekenparade waarin de eigenzinnigheid van de markt wordt getoond. Want: "The market does what it wants, when it wants to do it. It is the real-time personification of collective human psychology, with fear and greed on full display."

Inflatie is inderdaad een dingetje
Martine Hafkamp van Fintessa: "Beleggers doen er echter wel verstandig aan zich vooral te richten op die bedrijven die de hogere kosten aan hun afnemers kunnen doorberekenen." Lezen.

Korter werken is effectiever

Beleggers vrezen besmettingsgevaar ondergang Evergrande
In Hongkong koerst het aandeel van vastgoedgigant Evergrande Group maandagochtend 17 procent lager. De projectontwikkelaar (met een schuld van 300 miljard dollar!) staat op omvallen en beleggers vrezen dat dit de aanzet zal zijn tot een nieuwe financiële crisis.

Zwaar teleurgesteld in goud
Barry Ritholz heeft het niet op met goud. "I told her the only positive thing I could say about Gold is that the moment I post on it, it will mark the beginning of a glorious and embarrassing run higher." Heerlijke column.

Op naar de 900
"De AEX-index heeft er vijf en een halve maand over gedaan om van 700 punten te stijgen naar 800 punten. De vraag is nu hoelang het gaat duren voordat de AEX door de 900-punten grens breekt. Procentueel gezien zou het sneller moeten kunnen. De stijging van 700 naar 800 punten is procentueel 14,3 procent. De stijging van 800 naar 900 punten is procentueel 12,5 procent." Leuk verhaal.

Inclusief extra munitie voor het leger
Morgen om 15.15 uur weten we precies waar de overheid volgend jaar extra geld aan uitgeeft en waar er wellicht bezuinigd zal worden. Traditiegetrouw sijpelen er in de weken voor Prinsjesdag al plannen door. RTL Z zet de belangrijkste op een rij.

Staatsschuld blijft ondanks corona onder EU-maximum
De NOS schetst de historische ontwikkeling van de Nederlandse staatsschuld.

Huizenmarkt koelt geenszins af

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine duurzaam beleggen