label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Comgest: De kracht van concentratie

Fondsmanager Eva Fornadi laat zien dat de strategie waarmee ze een Lipper Fund Award won, ook in het zware beursjaar 2020 zorgt voor sterke resultaten.

Wie Comgest zegt, zegt geconcentreerde aandelenportefeuilles die wat betreft omzet- en winstgroei in alle economische cycli moeten presteren. Aandelen worden door het Franse beleggingshuis het liefst voor lange tijd aangehouden en aanleunen tegen een index is er niet bij.

Dit zijn ook de kenmerken van Comgest Growth Europe Smaller Companies, dat dit jaar door Lipper is uitgeroepen tot beste Europese small- en midcap fonds, zo valt ook te lezen in ons online magazine

Gemiddeld 6% meer dan de index

Eva Fornadi, beheerder van het fonds , verklaart het succes. “Comgest is weliswaar een bottom-up belegger, maar door onze strategie zijn bepaalde sectoren automatisch sterker vertegenwoordigd dan andere. Cyclische sectoren, matig groeiende sectoren of sectoren met weinig pricing power worden weinig gekocht.”

Grondstoffenaandelen, nutsbedrijven, vastgoed, telecom en banken zijn daarom in de portefeuille niet of amper aanwezig. De active share van het fonds bedraagt meer dan 90%.

Dat Comgest Growth Europe Smaller Companies juist sterk is belegd in gezondheidszorg (38% en tech (18%) is meteen de belangrijkste reden van de grote outperfomance van het fonds. Op het moment van schrijven staat het fonds op een verlies year-to-date van 5,6%, terwijl de benchmark bijna twintig procent heeft verloren.

In de afgelopen tien jaar verdiende het fonds gemiddeld 13,7% per jaar, 6% meer dan de index. De fondsportefeuille bestaat momenteel uit slechts 33 bedrijven met beurswaarden tussen de 500 miljoen en tien miljard euro, maar altijd met voldoende liquiditeit. Fornadi: “Succes kan reden zijn om een positie te sluiten, want als de marktkapitalisatie te groot wordt, moet een aandeel eruit. Dat afbouwen doen we heel geleidelijk.”

“Economische krimp mag niet al te veel invloed hebben op fondsen in onze portefeuille”

Koersen zouden lager moeten staan

Het zal niet verbazen dat het uitbreken van de coronapandemie niet heeft geleid tot sterke veranderingen van het beleggingsbeleid. “Er is extra gekeken of de portefeuille bedrijven bevat, die extra last hebben van de huidige vraaguitval."

"Kunnen onderliggende bedrijven lange tijd zonder omzet overleven? Is de balans sterk genoeg? Maar economische krimp mag niet al te veel invloed hebben op het succes van de fondsen van Comgest. Dat geldt ook voor Comgest Growth Europe Smaller Companies,” aldus Fornadi.

Overigens is zij er niet gerust op dat het recente beursherstel doorzet. “Ons idee is dat de aandelenkoersen dit jaar relatief goed zijn blijven liggen door de acties van de centrale banken, want op basis van de verwachte koers-winstverhouding zouden de aandelenkoersen eigenlijk lager moeten staan. Monetaire stimuli hebben de markten rustig gehouden.”


Meer visies lezen over hoe nu verder? Lees ons online magazine. 

 

 

Deel via: