Pimco ziet markten opnieuw onderuit gaan

Risicodragende assets hebben flinke klappen gehad de afgelopen tijd. Bij Pimco denken ze dat de volatiliteit nog niet voorbij is. De assetmanager blijft daarom overwogen in liquide beleggingen van hoge kwaliteit.

meer
Bio Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Recente columns
  1. Groei DC-pensioenen stuwt Nederlandse ETF-verkoop
  2. "Sector moet meer doen om vertrouwen te herstellen"
  3. "Klimaatrisico niet ingeprijsd in obligaties"
  4. Zij de groei, wij de winst
  5. Europese aandelen zijn toch wel duur
Populaire columns

    Een half jaar terug voorspelde de Amerikaanse assetmanager in het rapport Rude Awakenings al dat beleggers te maken zouden krijgen met meer volatiliteit en onvoorspelbare markten.

    "Toegegeven, dat is iets eerder gebeurd dan we hadden verwacht," vertelt econoom Joachim Fels (foto), een van de auteurs van dat rapport.


    Joachim Fels van Pimco

    In het rapport, dat in juni vorig jaar uitkwam, kondigen Fels en Pimco’s co-CIO's Andrew Balls en Dan Ivascyn stoer aan bereid te zijn meer risico te nemen na een marktcorrectie. Desgevraagd blijkt echter dat ze, nu er zo’n correctie is geweest, toch maar liever het zekere voor het onzekere nemen. Het blijven immers obligatiebeleggers.

    Voorzichtigheid geboden

    "Beleggers hebben nog niet massaal risicodragende assets verkocht, omdat cash ook geen aantrekkelijk alternatief is. Er kunnen daarom nog best een aantal correcties volgen," denkt de Duitser, die werkt vanuit het hoofdkantoor van Pimco in Newport Beach,vlakbij Los Angeles.

    Fels: "We maken ons ondanks de recente marktcorrectie nog steeds zorgen om de hoge leverage onder Amerikaanse bedrijven en het grote aantal bedrijven met een BBB-rating."

    Mortgage-backed securities

    Pimco heeft een voorkeur voor mortgage-backed securities boven bedrijfsobligaties, "want de balansen van huishoudens zijn over het algemeen een stuk gezonder dan die van bedrijven."

    Onder meer het Pimco Income Fund belegt fors in mortgage-backed securities. Daardoor is het fonds volgens Fels al jaren een van de best presterende flexibele obligatiefondsen. Maar lagen mortgage-backed securities nu niet net aan de basis van de vorige financiële crisis?

    Inderdaad, en dat is juist reden te meer daar nu in te beleggen, vindt Fels. "Een nieuwe crisis begint nooit op dezelfde plek als de vorige, en beleggers zijn nu juist heel voorzichtig met beleggen in mortgage-backed securities. Dat maakt het nu een relatief veilige belegging."

    Amerikaanse consumenten, die elke maand hun hypotheek moeten aflossen, hebben bovendien baat bij de gedaalde olieprijs. Daardoor zijn ze minder geld kwijt aan benzine, voor de gemiddelde Amerikaan nog altijd een eerste levensbehoefte.

    Trump vergist zich

    Voor Amerikaanse bedrijven is die daling van de olieprijs echter minder positief. "President Trump laat zich er graag op voorstaan dat hij door met de Saudi’s te bellen de olieprijs omlaag heeft gekregen, maar hij gaat eraan voorbij dat de VS inmiddels zelfvoorzienend zijn op energiegebied."

    "Het netto-effect op de economie van een lagere olieprijs is daardoor nul. Consumenten gaan erop vooruit, maar energieproducenten betalen de rekening. Het zijn toch vooral Europa en Japan die ervan profiteren."

    Fed aan einde hiking cycle

    2019 wordt vooral het jaar dat de Amerikaanse economie, nu de sugar rush van de belastingverlagingen van vorig jaar is uitgewerkt, qua groei weer meer gelijke tred gaat houden met de rest van de wereld, denkt Fels.

    De Fed is druk bezig het monetaire beleid aan die lagere groei aan te passen. Fels verwacht dit jaar hooguit één renteverhoging, in de tweede helft van het jaar.

    "Mogelijk komt er zelfs helemaal geen verhoging meer. We denken dat de hiking cycle van de Fed op zijn eind loopt. De Fed zit met een renteniveau van 2,25-2,5% nu ongeveer op een neutraal niveau, waarbij de economie wordt gestimuleerd noch afgeremd."

    "Mogelijk komt er zelfs helemaal geen Amerikaanse verhoging meer"

    Opkomende kansen

    Een meer duifachtige Fed kan goed nieuws zijn voor beleggers, en vooral voor opkomende markten. Die hebben vorig jaar nogal te lijden gehad onder de renteverhogingen vanuit de VS. Maar om echt een positief effect te hebben moet er volgens Fels nog wat meer gebeuren.

    "De dollar moet niet meer verder stijgen, en het liefst wat verzwakken. En de groei in China moet een bodem vinden. Aan die twee voorwaarden is nog niet voldaan, want ook de groei in China daalt nog steeds. Dus voorlopig blijven we voorzichtig."

    Fels durft het tot dusverre in opkomende markten alleen aan te beleggen in een mandje liquide valuta. "Daar hebben we de Mexicaanse en Colombiaanse peso, de roebel en de Indiase roepie inzitten. Vorig jaar hadden we daar ook de Braziliaanse real in." Die laatste munt is echter zodanig in waarde gestegen dat hij volgens Fels niet meer aantrekkelijk is.

    Europese stagnatie

    En Europa? Daar is Fels misschien wel het meest pessimistisch over. "We schatten dat de Europese economie dit jaar met maar 1% groeit, en de neerwaartse risico’s zijn daarbij groter dan de opwaartse," denkt hij.

    De exportgeoriënteerde Europese economie is volgens Fels, die dezer dagen op tournee door Nederland is, slachtoffer van de stagnerende wereldhandel.

    Fels: "De daardoor veroorzaakte groeivertraging is nog eens versterkt door de ingezakte autoproductie in Duitsland en de lage waterstand van de Rijn, waardoor supply chains in de war zijn gekomen. In Italië hebben de gestegen financieringskosten van banken de groei gedrukt. Maar het is lastig te zeggen wat de precieze effecten hiervan zijn geweest."

    Europese renteverhoging op de lange baan

    Het is in elk geval duidelijk dat de economische groei in de eurozone vertraagt. Dat werd deze week nog eens bevestigd met de val van de inkoopmanagersindices naar het laagste niveau sinds 2013. Fels: "Die groeivertraging betekent meer munitie voor de duiven binnen de ECB."

    Oftewel: de ECB heeft beloofd de rente in elk geval tot en met de zomer onveranderd te laten, maar waarschijnlijk komt er pas op zijn vroegst in 2020 een renteverhoging, aldus Fels. "Ik verwacht dat de ECB zijn forward guidance over een renteverhoging in de loop van dit jaar zal aanpassen, waarbij de mogelijkheid voor een renteverhoging vooruit wordt geschoven naar volgend jaar."

    Het feit dat de Fed lijkt te zijn gestopt met het verhogen van de rente maakt de ECB nog voorzichtiger zelf renteverhogingen door te voeren. "Als de ECB de rente verhoogt terwijl de Fed dit niet doet, dan loop je de kans dat de euro flink in waarde stijgt. Dat wil de ECB niet, omdat dit de inflatiedoelstelling van de ECB nog verder uit zicht zou brengen. De kerninflatie komt nu al nauwelijks boven de 1% uit. Een sterke euro zet de inflatie nog verder onder druk."

    Deel via: