De case voor EMD

De fragile five zijn niet meer zo fragiel en ook in frontier markets is het aantrekkelijk om te beleggen in schuld. In dollars en in lokale valuta. Zeker na de dip, aldus Roy Scheepe van NN IP.

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
  1. Profiteren van een langer lagere rente
  2. En dat was de dollarstijging
  3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
  4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
  5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

    Fundamenteel staan opkomende markten er een stuk beter voor, aldus Roy Scheepe, Senior Client Portfolio Manager EMD van NN IP. “Een aantal jaren geleden kampten landen als Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika - toen de fragiele vijf genoemd - bijvoorbeeld allemaal met tekorten op de lopende rekening.

    Die zijn, behalve in Turkije, inmiddels weggewerkt. Sterker nog, per saldo hebben opkomende markten nu een surplus op de lopende rekening. Daarnaast hadden vooral olie-exporterende landen te maken met begrotingstekorten. Die zijn dankzij de gestegen olieprijs ook gedaald, zodat er weer meer inkomsten binnenkomen.”

    De gunstige vooruitzichten voor EMD worden volgens Scheepe gesterkt door aanhoudende groei in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Ondanks dat de Verenigde Staten laat in de economische cyclus zit, ziet hij op dit moment geen signalen dat de hoogconjunctuur daar ten einde loopt.

    “Zelfs als de Amerikaanse economie wat zou afvlakken, dan zien wij genoeg positief momentum voor EMD. Het verschil in groei tussen opkomende en ontwikkelde markten blijft toenemen.”

    President voor het leven

    China vormt voor Scheepe veel minder risico dan een tijd terug toen beleggers vreesden voor een harde landing van de tweede economie ter wereld.

    “Allereerst is de groei van China in 2017 hoger uitgekomen dan door de Chinezen geïndiceerd; 6.9% ten opzichte van 6.5%. Daarnaast is president Xi door de grondwetswijziging laatst benoemd tot president voor het leven, waardoor hij alle tijd heeft om zijn geplande hervormingen uit te voeren en op zoek kan naar langdurige samenwerking met handelspartners."

    "De onzekerheden over China zijn dus afgenomen. Misschien dat groei in absolute termen wat afneemt, maar qua omvang en volume blijft China groeien. Ook als belangrijke aanjager van EMD-beleggingsresultaten.”

    Harde of lokale valuta

    Binnen EMD wordt onderscheid gemaakt tussen uitgifte van obligaties in lokale valuta (LC, local Currency) en harde valuta (HC). Scheepe: “Bij EMD LC is sprake van valutarisico, bij HC niet. Omdat veel lokale valuta van opkomende markten historisch gezien nu ondergewaardeerd zijn, zit daar, gezien de fundamentals, nog wel muziek in.”

    Maar door geografische spanningen en protectionistische maatregelen van Trump denkt Scheepe dat beleggers voorlopig nog zullen kiezen voor de veiligere EMD-variant.

    “Staatsobligaties in harde valuta. Naarmate beleggers minder angst voelen en optimistischer worden krijgt EMD LC meer aantrekkingskracht. Daarom verwacht ik dat vooral in de tweede helft van het jaar obligaties in lokale valuta het goed zullen doen.”

    Bijkopen op dips

    Vorig jaar versloegen de resultaten van alle EMD-categorieën zijn voorspellingen. Scheepe: “Hard currency obligaties rendeerden 11,5% in dollartermen, lokale valuta-obligaties 15% en frontier-markten bijna 16%. Dat was allemaal boven verwachting.”

    2018 begon ook voortvarend, totdat de angst begin februari toesloeg en financiële markten wereldwijd een tik kregen. Maar Scheepe ziet dát soort momenten juist als opportuniteit om voor de lange termijn extra in te kopen. “Als wij vinden dat een reactie overtrokken is en niet fundamenteel gedreven, dan gebruiken wij koersdalingen als koopmoment. Dat probeer ik beleggers dan ook uit te leggen. Hoewel klanten die filosofie begrijpen en beamen, wachten ze, als puntje bij paaltje komt, toch liever nog even af. En dan is de kans vaak verkeken. Wij proberen die mogelijkheden wel te benutten om daar een tijd later de vruchten van te plukken.”

    Maar als iets alleen maar omhoog gaat worden de waarderingen minder aantrekkelijk. Scheepe neemt EMD HC als voorbeeld.

    “Vanuit historisch perspectief bekeken kan ik niet zeggen dat harde valuta-obligaties spotgoedkoop zijn, maar relatief gezien wel. Er is nog voldoende verschil tussen schuldpapier uit opkomende en uit ontwikkelde markten om EMD aantrekkelijk te houden. Nederlandse staatsobligaties en Duitse bunds mogen dan veiliger zijn; er valt relatief weinig aan te verdienen.”

    Nieuwkomers met potentie

    Binnen de categorie EMD HC heeft NN IP een voorkeur voor frontier market debt, vertelt Scheepe. “Dat komt omdat frontierlanden aan de beginfase van hun ontwikkeling staan met hogere, potentiële economische groei. Veel van die landen hebben een jonge bevolking, die steeds vaker een opleiding geniet. Dat heeft positieve invloed op de productiviteitsgroei.”

    “Toen wij 25 jaar geleden startten met EMD-beleggen bestond het EMD HC-universum uit zo’n zeventien landen. Inmiddels beleggen we in meer dan 70 landen, waarvan we er zo’n 35 als frontier-markten bestempelen. Qua aantal de helft, maar als je de marktkapitalisatie van maar 15% in ogenschouw neemt, dan zijn het relatief kleine landen.”

    Hij benadrukt meteen dat elk land ergens moet beginnen. “Main stream EMD-landen zoals China, India en Rusland zijn ook ooit begonnen op frontier-niveau. Nu zitten er tussen de new kids on the block – waaronder de Sub-Sahara Afrikaanse landen als Nigeria en Angola ¬–landen die wellicht bij ons 50-jarig jubileum tot de grotere jongens zullen behoren.”

    Deel via: