label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Herstel Europese aandelen zet door

John Bennett van Janus Henderson Investors, is positief over Europese aandelen en nog positiever over Europese banken. "Europese aandelen hebben een inhaalslag te maken."

Beleggers in Europese aandelen hebben in 2017 geen klagen. Wat beweegt aandelenbeleggers om het in Europa te zoeken?
"De opmars van Europese aandelen wordt door verschillende krachten ondersteund, waarbij de winstontwikkeling een belangrijke rol speelt. Zo zijn de winsten in bepaalde sectoren sterk gestegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bankensector."

"Ik verbaas me er altijd over dat veel beleggers wachten met instappen totdat het sein veilig is. Dat is niet echt de sleutel tot succes. Je moet er juist instappen als er nog wat risico is. Ik denk dat beleggers en asset allocators na de Franse verkiezingen begonnen te denken dat het politieke risico in Europa was verdwenen. Dit alles zorgde ervoor dat asset allocators terugkwamen naar Europa."

"Voor beleggers in euro's ligt het rendement year-to-date iets onder de 10%. Beleggers, die hun boodschappen betalen met ponden, hebben door de zwakke Britse munt nog een veel hoger rendement gemaakt." 

Houdt het positieve momentum aan?
"Europa heeft nog een inhaalslag te maken en kan dus verder stijgen. Maar ik ben het niet eens met de heersende opvatting dat het waarderingsverschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen helemaal zal verdwijnen. Volgens mij klopt de waardering in een van beide regio's niet. Zijn Amerikaanse aandelen op dit moment juist gewaardeerd, dan zal Europa nog een flink stuk stijgen."

Mits het Europese bankenprobleem wordt opgelost.
"Ik denk ook dat de bankensector een thema zal blijven, maar dat is vooral afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de yield curve. Daarover ben ik als fondsmanager van een portefeuille met vooral waarde-aandelen wel bezorgd over. Ik maak me ook zorgen over het gebrek aan inflatie en het effect daarvan op obligatierentes."

"De Europese banken laten na tien jaar eindelijk de nucleaire winter achter zich. Daarom denk ik niet dat de positieve mean reversion voor de winsten en aandelenkoersen van banken na slechts één jaar alweer voorbij is. Ik heb op dit moment ruim 30% belegd in de financiële dienstverlening, grotendeels in banken."

"De Europese banken laten na tien jaar eindelijk de nucleaire winter achter zich" 

"In mijn ogen kunnen banken nog een ritje maken. De aandelenkoersen staan op dit moment op het hoogste punt in twaalf maanden tijd en dat zonder hulp van de yield curve. Dit is vooral te danken aan winstcijfers, herstructurering en de hoognodige kapitaalopbouw."

Gaat de Brexit de Europee aandelenbeurzen nog negatief beroeren?
"Mijn visie op de Brexit en de invloed daarvan op mijn standpunten is precies dezelfde als in de aanloop naar het referendum. Negeer het!"

John Bennett is hoofd European Equities bij Janus Henderson Investors.

Deel via: