Obligaties met een sociale twist

Terwijl ESG inmiddels gangbaar is in de selectie van aandelen hoopt Gareth Davies, hoofd Responsible Investment Solutions bij Columbia Threadneedle Investments, op meer concurrentie vanuit de obligatiehoek.

meer
Bio

Hein Praats is eigenaar van mediabedrijf L'AUROIS. Hij heeft zich, met een financiële handelsachtergrond van twintig jaar, gespecialiseerd als freelancer in – onder meer – financieel tekstschrijven.

Recente columns
 1. Profiteren van een langer lagere rente
 2. En dat was de dollarstijging
 3. Assetallocatie: De long/short technologieportefeuille van Candriam
 4. Assetallocatie: De portefeuille die tegen een stootje kan
 5. Tien jaar na Lehman Brothers: hoe zeer is de (financiële) wereld veranderd?
Populaire columns

  “Koop je aandelen, dan koop je alle activiteiten van een bedrijf, terwijl je met specifieke obligaties een veel duidelijker zicht hebt op waar het geld expliciet aan wordt uitgegeven.”

  Columbia Threadneedle Investments bracht vorige week het European Social Bond fonds – de eerste in zijn soort in Europa – op de Nederlandse markt. Doel van het fonds is om zowel financieel als maatschappelijk rendement te genereren. Dat doet Columbia Threadneedle door te beleggen in liquide bedrijfsobligaties die in heel Europa een positieve resultaten ondersteunen voor individuen, gemeenschappen of de samenleving als geheel.

  Davies: "Beleggers zoeken tegenwoordig naar sociale voordelen en duurzame positieve uitkomsten, zonder concessies te doen aan het financieel rendement. Dat laatste bewijzen we met een positieve trackrecord van meer dan drie jaar bij het beheer van resultaatgerichte sociale obligatiestrategieën.”

  Ook positieve sociale uitkomsten

  Het fonds selecteert met een actieve strategie in verschillende sectoren en landen en zoekt specifieke obligaties met positieve sociale uitkomsten in plaats van obligaties uit te sluiten op (conventionele) basis van negatieve screening.

  Gareth Davies

  Om positieve resultaten te behalen, hanteert het fonds een bewijsgebaseerde aanpak volgens een gedefinieerd kader voor sociale invloed, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

  Davies: “Er zijn wel bedrijfsobligatiefondsen die zich met ESG bezig houden, maar puur op basis van uitsluiting van bepaalde sectoren of activiteiten zoals wapens, alcohol en tabak. Wij zouden graag meer competitie zien op basis van inclusie.”

  Meer opties voor beleggers

  Concurrentie zorgt volgens hem niet alleen voor transparantie: “We willen ook meer obligatie-uitgiften in de markt zien, omdat het specifiek gebruik van die opbrengsten bijdraagt aan een schoner milieu en betere maatschappij. Niet alleen krijgen wij als vermogensbeheerder dan meer keuze in investeringsproducten, het is vooral goed voor de samenleving als geheel om meer opties voor beleggers te creëren.”

  “Onze beleggers zoeken een gereguleerd product met voldoende liquiditeit, waarmee zowel financiële alpha als meerdere sociale uitkomsten worden behaald”, gaat Davies verder.

  “Dat kan bijvoorbeeld met duurzame obligaties die zowel groen als sociaal zijn, obligaties van bedrijven die de infrastructuur verbeteren of die banen creëren in Spanje. We investeren in al dit soort maatschappelijk belangrijke bedrijven met positieve invloed op het gebied van economische vooruitgang, werkgelegenheid, gezondheid, onderwijs of woningnood.”

  Meer dan bedrijfsobligaties

  Hoewel de nadruk ligt op bedrijfsobligaties, beperkt Columbia Threadneedle Investments zich er niet tot, aldus Davies: “We hebben ook supranationale organisaties in ons Europees sociaal obligatiefonds vanwege de grote positieve sociale invloed.”

  Hij haalt de Council of Europe obligatie als voorbeeld aan: “Uitgegeven door een geloofwaardig en bekend instituut, worden de opbrengsten gebruikt om nieuwe scholen te bouwen in minder ontwikkelde gebieden in Europa. Maar ook om kleine en middelgrote ondernemingen die vluchtelingen aannemen en tewerkstellen, leningen te verstrekken.”

  “We zijn altijd op zoek naar obligaties waar de impact van de opbrengsten duidelijk te zien is, met de grootst mogelijke diversificatie van sociale impact in heel Europa als streven.”

  Niet alles is te onderbouwen

  Het gaat er bij Davies niet alleen om hóe het geld wordt uitgegeven, maar ook wáár: “We investeren met ons European Social Bond fonds dus ook in buiten-Europese bedrijven, waarvan de opbrengsten worden aangewend voor sociale doeleinden in Europa.”

  Om de balans tussen financiële aantrekkelijkheid en sociale invloed juist af te stellen, heeft Columbia Threadneedle Investments een partnerschap opgericht met INCO; een onafhankelijke organisatie gericht op de Europese sociale economie en leider in het beoordelen van duurzame sociale bedrijven.

  Op de vraag hoe je social impact kunt kwantificeren, reageert Davies getergd: “Niet alles hoeft toch 100% meetbaar te zijn, het gaat om de goede intenties! Toen wij met ons UK Social Bond fonds een aantal jaren geleden investeerden in een obligatie waarvan de opbrengst werd gebruikt voor het opzetten van een kankeronderzoekscentrum in Manchester, waren de resultaten vooraf misschien niet met rekenmodellen meetbaar. Maar hoeveel meer kun je bijdragen aan gezondheid en welzijn?”

  “Wanneer je elke investering van tevoren wetenschappelijk moet kunnen onderbouwen en kwantificeren, mis je gigantisch veel mogelijkheden om als verantwoorde belegger je stempel te drukken op een verbeterde samenleving.”

  Deel via: